Бюджетът на НЗОК беше приет от депутатите на първо четене в комисия. Депутатът от БСП Георги Михайлов заяви, че не подкрепя бюджета на Касата, тъй като в проектозакона липсва прагматична и полезна здравна политика, а също така няма баланс между болничните средства и средствата за медикаменти. По думите му 1/3 от бюджета ще отиде за заплащания по трансфери.

"Създават се структури, които нямат никакъв реален и професионален смисъл", отчете Михайлов и добави, че липсват реални визия в бюджета на Касата.

Мая Манолова критикува остро проектобюджета на НЗОК

Мая Манолова критикува остро проектобюджета на НЗОК

Той превръща МС и НС в помощни органи на Агенцията по медицински надзор

Нигяр Джафер от ДПС обясни, че се предлагат множество решения в бюджета на Касата, които не са добри и не са добре обмислени. От ДПС смятат, че цялостната философия на проектозакона е сбъркана.

"Използва се късата писта, за да се избегне истинският дебат", смята Джафер и добави, че от ДПС ще настояват отпадане на текста за прелицензиране на евентуално създадената мегаагенция.

От ДПС ще настояват за отпадане на текстовете за лицензиране на нови болници.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

По време на днешното обсъждане на проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година в Народното събрание от Българската търговско промишлена палата (БТПП) обявиха, че имат резерви и не го подкрепят, тъй като искат повече мерки в областта на електронното здравеопазване и премахване на злоупотребите със закупуването и използване на лекарствата.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) посочи, че не възразява срещу проектобюджета на Касата, защото той има воля за реформи, увеличаване на контрола и подобряване на качеството на здравеопазването.

Велев призова да се преразгледа решението новите медицински дейности да се въвеждат след решение на Министерски съвет (МС), защото не е в полза на хората.

Преразходът на Касата бил заради лечението на българи в чужбина

Преразходът на Касата бил заради лечението на българи в чужбина

Държавата да не абдикира от солидарния модел на здравеопазване, иска Таушанов

Според БЛС трябва да се елиминира възможността, средствата, гласувани по отделните пера, да могат да бъдат прехвърляни помеждуси, защото това изкривяване бюджета няма реален договорен процес.

Представителите на директорите на четирите Национални центъра по трансфузионна хематология поискаха обаче структурата на центъра да се запази към Министерство на здравеопазването, а не да отидат към най-различни поделения.

От Националната организация на общопрактикуващите лекари са на мнение, че бюджетът на Касата няма да доведе до нищо хубаво.

НЗОК получава 8 млн.лв. допълнително

НЗОК получава 8 млн.лв. допълнително

Над 16 млн. лв. допълнително за здравоопазване одобри правителството

Представителите от Българския зъболекарски съюз (БЗС) и от Български фармацевтичен съюз (БФС) заявиха задоволството си от увеличените средства.

От Българските пациентски организации заявиха, че бюджетът на Касата за следващата година би трябвало да бъде преходен предвид предстоящите реформи, които не са отразени в проектобюджета.

"Бюджетът не трябва да бъде приет в този си вид", счетоха пациентските организации.

По мнението им те не биха могли да имат доверие на добрата дума на бюджета, защото пациентите са споменати като "обекти на здравната система", които нямат достъп до здравното си досие.