Заедно с проектобюджета на Здравната касата за 2019 г. се предвиждат и структурни промени, информира БНР.

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат за управление към Здравната каса, са одобрили членовете на Управителния съвет на Касата.

Предвижда се да бъде създаден нов орган - Агенция по медицински одит. Тя ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерството на здравеопазването към новата мегаагенция.

1.839 млрд.лв. за отбрана през 2019 г. залага Бюджет 2019

1.839 млрд.лв. за отбрана през 2019 г. залага Бюджет 2019

Приоритети са социалната политика, образование, отбрана и политика на доходите

Предлага се разкриването на нови болници да се одобрява от парламента, а не от здравния министър, както досега.

Лекарите ще трябва да съобразяват лечението с цената на лекарствата и да предписват тези, които дават най-добри резултати и са най-изгодни за касата.

Болниците ще могат да сключват договори за нови дейности като скенер или ядреномагнитен резонанс например, само ако са в регион, в който няма такива. Разрешението ще дава Министерският съвет.

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина е с 490 млн. лева повече от парите за 2018 г. Преди обяд членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобриха окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, обяви председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

Бизнесът праща съвети към правителството за бюджет 2019

Бизнесът праща съвети към правителството за бюджет 2019

Искат отпадане на майчинството, на клас прослужено време и повече пари за наука

В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина. С тези пари ще бъдат погасени задълженията към чужди фондове, обясни Начева. По-рано бе съобщено за 80 млн. лева за разплащане с чуждите здравни каси.

В проектобюджета се предвижда и увеличаване на средствата в извънболничната помощ. С тях ще има повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика.

По информация на БНР с 18 млн. е увеличен бюджетът за 2019 г. за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. лв. - за изследвания. Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година. При лекарствата, където обикновено има най-голям преразход, увеличението е с над 117 млн. лв.

Проектобюджетът предвижда също над 100 млн. лв. повече за онколекарства за лечение в болница и още 14 милиона за домашно лечение.