Преразходът в бюджета на Здравната каса е заради плащания към европейските фондове за лечение в чужбина и за лекарства. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР след проведеното заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.

НЗОК получава 8 млн.лв. допълнително

НЗОК получава 8 млн.лв. допълнително

Над 16 млн. лв. допълнително за здравоопазване одобри правителството

"Това няма да създаде опасност или проблем за изпълнението на бюджета за тази година, защото параметрите, които ще заплатим, са договорени. Трябва да анализираме и коригираме тенденциите, като поведение и начин на работа, за следващата година. И другото направление е свързано с лекарствата, където също има тенденции за увеличение на разходите".

Проверяват НЗОК заради разминавания в цифрите
Обновена

Проверяват НЗОК заради разминавания в цифрите

Дължи 270 млн. лв. на чужди фондове

Припомняме, още в първите месеци на 2018 г. стана ясно, че има забавяне на плащанията към чуждестранни здравни каси.
По информация на зам.-министър Бойко Пенков от 6 март, в бюджета на НЗОК са предвидени 73 милион лева за разплащане с чуждите здравни каси. Според него става дума за разсрочени плащания за 2018 година.

анкета

Готови ли сте да плащате и здравна застраховка?

Виж резултати

Да, за да получа повече 9.7%

Да, за да не доплащам на ръка 9.8%

Категорично не 55.3%

И сега си плащам 9.9%

Ако не плащам на НЗОК 13.5%

Нямам мнение 1.8%

Именно бюджетът на Касата стана причина здравният министър Кирил Ананиев да поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината е, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Парите са за плащане на дългове към чужди каси.

Бюджетът на Здравната каса за 2019 година няма да бъде съобразяван с предложените от министъра нови здравноосигурителни модели, защото те са планирани за следващ период, каза още Жени Начева.

Бойко Пенков: Предлагаме модел здравно осигуряване за щастие

Бойко Пенков: Предлагаме модел здравно осигуряване за щастие

Това е един много либерален модел и хората се чувстват щастливи, поясни заместник-министърът

На заседанието на Надзорния съвет представителят на пациентите в Надзорния съвет Пламен Таушанов е помолил да се провери дали има по-голям достъп до ядреномагнитния резонанс (ЯМР) и компютърната томография, които са скъпи изследвания. Причината е, че често от 10 кандидатствания в районната каса, се разрешават пет. Големи операции започват без ЯМР, каза Таушанов.

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

По-малко от 20% от българите одобряват настоящия модел

След проведената вчера дискусия за здравноосигурителния модел Таушанов се обяви в подкрепа на втория модел на здравно осигуряване. Той даде пример с модела на Франция - там няма клинични пътеки, вече няма и диагностично свързани групи, а 80% от лечението на пациента се заплаща от националния фонд.

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър

Останалите 20% се заплащат от допълнителното доброволно застраховане. На този етап не считаме, че дори това е възможно. Нямаме действащо информирано съгласие, заяви той.

Държавата не трябва да абдикира от солидарния модел на здравеопазване, смята Таушанов. Контролът трябва да е осъществява от пациентите и застрахователите, както и Касата, която финансира. Сега контролът е неефикасен. Няма генерална превенция на нарушенията. Нямаме критерии за качеството, допълни Таушанов.