Проблемите на НЗОК с дълговете към чужди фондове не са от скоро. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Според Пенков счетоводната политика на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) е объркана.
"При положение, че реално вече всички знаят колко са задълженията към чужди здравноосигурителни институции, в официалния годишен счетоводен отчет на НЗОК фигурираше числото 7.5 милиона, което е категорично невярно", посочи Пенков.

"Тези вътрешни правила трябва да се коригират, така че абсолютно прозрачно всички да знаят какви са задълженията, а дали те са платими е друг въпрос", допълни заместник министъра.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Разминаването се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи

Според него през тази година няма да има проблем с плащането на задълженията към чуждите институции, защото в бюджета на НЗОК са предвидени 73 милион лева. "Това са парите, които институцията е предложила на сдружението на германската каса, на австрийската каса и на другите по-малки каси, да бъдат разплатени". По думите на Пенков става въпрос за разсрочени плащания за 2018 година.

Следващата стъпка ще бъде да се проведат поредица от срещи, за да може да се направи по-добро планиране с другите институции на плащанията, така че да се изчистят всички задължения на НЗОК.

Подписаха Националния рамков договор за 2018 г.

Подписаха Националния рамков договор за 2018 г.

Половината от клиничните пътеки са увеличени

Пенков посочи още, че за първи път в последните години касата има такова нарастване на приходите. По думите му става въпрос за над 400 млн. лева, които ще дадат възможност след преговори с лекарския съюз да се променят някои цени на лекарства и услуги, които не са били променяни от десетилетие.