Националният рамков договор за 2018 г. бе подписан в Министерство на здравеопазването. Здравният министър Кирил Ананиев изтъкна, че с тези рамкови договори се надграждат сега действащите. Осигуряват се над 400 млн.лв. пари за здравния сектор, половината от клиничните пътеки са увеличени, за някои от тях увеличението стига 450 лв.

Готвят лекарски протести, ако НРД не бъде подписан

Готвят лекарски протести, ако НРД не бъде подписан

Премиерът събра страните по Националния рамков договор в системата на здравеопазването

Клиничните пътеки, по които работят общинските болници и областните болници ще създадат това спокойствие което е необходимо. Значителни пари са дадени за детското и майчино здравеопазване, което е едно от приоритетите на правителството, коментира министър Ананиев. Осигуряват се зъбни протези на хората на 65 години. Надгражда се това, което е вършено досега. Очакванията на министъра са тези договори да създадат определено спокойствие в системата. Ние искаме ефективна здравна система, настоя Ананиев. Ключовите думи на рамковите договори за 2018 г. са контрол и дисциплина. 

Припомняме, днес на среща при премиера Бойко Борисов представители на Българския лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, представители на НЗОК и на здравно министерство обсъдиха Националният рамков договор в системата на здравеопазването обсъждат. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви преди срещата, че ако не се подпише НРД днес, лекарите се готвят за протест. От БЛС вчера изразиха притеснението си, че крайният срок за подписване на НРД изтичаСлед срещата здравният министър увери, че всички имат готовност за днешното подписване. 

След подписването днес Ананиев увери, че се работи за нов здравноосигурителен модел. Работим усилено, каза той като изтъкна, че това ще бъде инструмента и необходимото условие за по-ефективно разходване на средствата, за да се намалят течовете в системата на здравеопазването.

Частните болници искат промени в новия НРД

Частните болници искат промени в новия НРД

Сдружението смята, че с промените ще се повиши качеството на медицинските услуги

Относно просрочията към чуждите здравни каси, Ананиев посочи: През тези няколко дена аз и моя екип успяхме да убедим ръководството на държавата в лицето на премиера и министъра на финансите, че ние имаме готов план за да не изпадне в касата в несъстоятелност. Задълженията към чуждестранните каси не влияят върху договорените обеми и цени в двата национални рамкови договори. До 15 май разсрочване на тези падежи - нашите задължения ще бъдат изпълнени в рамките на 73-те милиона лева в на бюджета.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Разминаването се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи

Припомняме, скандалът с дълговете на НЗОК се разрази след като преди седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината беше, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси. Тогава плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.