Националният рамков договор в системата на здравеопазването обсъждат на среща при премиера Бойко Борисов представители на Българския лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, представители на НЗОК и на здравно министерство.
Срещата е по покана на министър-председателя Бойко Борисов, който не е страна по договора.

Председателят на Българският лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви преди срещата, че се надява да са извикани, за да потвърдят още веднъж решението на събора на лекарите и Националният рамков договор за 2018 г.да бъде подписан.

Припомняме, от БЛС вчера изразиха притеснението си, че крайният срок за подписване на НРД изтича днес, а все още процедурата не е извървяна.

БЛС твърдо стои зад цифрите в Рамковия договор

БЛС твърдо стои зад цифрите в Рамковия договор

Лекарският съюз отхвърля апела на Горанов да не се подписва НРД

"Вярвам в разумността и практичността на премиера и се надявам да постигнем споразумение с надзора, защото това, което първо ние декларирахме пред събора, е в рамките на закона за бюджета на НЗОК. Нашите действия, както на Български лекарски съюз, така и на Български зъболекарски съюз в никакъв случай не са довели до тези странни обстоятелства в НЗОК, довели до дефицити и не плащане на чуждестранни здравни каси. За това обаче не са виновни нито българските лекари, нито българските сестри, а най-малко са виновни пациентите, които определено при неподписване на такъв рамков договор ще останат в риск", коментира още той.

НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения
Обновена

НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения

Горанов настоява да не се подписва Националният рамков договор и сигнализира за драстични несъответствия

"Така че се надявам да постигнем днес споразумение, такова каквото ще удовлетвори в максимална степен и двете страни и ще гарантира в по-голяма степен стабилност на системата", посочи още председателят на БЛС.

На въпрос, ако не бъде подписан НРД, какво следва, д-р Грозев заяви: "Ние сме по-склонни да подпишем, ако нещата отидат на вариант за неподписване, естествено, че най-вероятно ще се стигне и до протестни действия."

Относно евентуални корекции в договореното за НРД, д-р Грозев посочи, че се надява да няма такива. По думите му решението на събора - е подписване само при тези обстоятелства. "Пак казвам те са в рамките на закона за бюджета, ние не сме извършили нищо, което да налага да променяме своите параметри".

Д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз, също заяви преди началото на срещата, че договореното в рамковия договор е преминало през всички законови срокове, било е обсъдено и в Надзорния съвет на НЗОК. "Бюджетът е решен от НС, той е с 10 млн. лв. повече - 157 млн. и надявам се, а и всички пациенти, да бъде разписан. Реалист и оптимист съм и с това чувство се качвам на втория етаж в Министерски съвет", коментира д-р Шарков.

Припомняме, че общопрактикуващите лекари в София излизат утре на протест.