НЗОК заседава извънредно поради разминаването в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения, разглеждат въпросите, дискутирани на заседанието на комисията по здравеопазване на 21 февруари.

НЗОК информира, че разпределението на средствата по видове здравноосигурителни плащания по ЗБНЗОК за 2018 г. е съобразено със задълженията на НЗОК да осигурява предоставяне на здравноосигурените лица на пакета от здравни дейности на територията на Република България и по европейските регламенти, в рамките на средствата от приходите от здравноосигурителни вноски.

За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира финансовият министър Владислав Горанов.

Според финансовият министър в посочените от проф. Плочев дължими суми има огромни разлики с данните, с които разполага министерството на финансите. Горанов настоява да не се подписва Националният рамков договор и да се замразят преговорите с лекарите.

Цветанов: Финансовият проблем на НЗОК се използва политически

Цветанов: Финансовият проблем на НЗОК се използва политически

Той определи ситуацията като административен проблем

Според управителя на касата проф. Камен Плочев просрочените дългове към януари са около 133,6 млн. лв. Според отчета за изпълнение на бюджета обаче те са около 7,6 млн. лв. Горанов посочва, че не може да си обясни на какво се дължи разликата от 126 млн. лв.

Според Горанов, разминаванията може да се установят от Държавната финансова инспекция и ако управителят на НЗОК проф. Плочев не може да обяснени, то значи е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина.

НЗОК уточнява, че предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по Регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски.

Към 31 януари задълженията по исковете на другите държави са на стойност 271 200 хил. лв. Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв.

Ананиев търсел помощ от БСП за оставката на Камен Плочев
Обновена

Ананиев търсел помощ от БСП за оставката на Камен Плочев

Към 31.01.2018 дълговете към чужди каси на НЗОК възлизат на 271,200 милиона лева

Припомняме, преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината е, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава депутатите от "Обединени патриоти" предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата.

Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.

Високопоставен политик в управлението заплашвал шефа на НЗОК

Високопоставен политик в управлението заплашвал шефа на НЗОК

Камен Плочев бил предупреден чрез приятел

НЗОК представят справка за задълженията на България към 31.01.2018 г., по постъпили искове по реда на Регламентите, и броят на индивидуалните справки към тях, по държави-кредитори:

Снимка 341792

Източник: НЗОК

Снимка 341786

Източник: НЗОК

Снимка 341793

Източник: НЗОК