"Директно мен никой не ме е заплашвал", заяви шефът на здравната каса проф. Камен Плочев в ефира на bTV.

Мой приятел ми се обади да си подам оставката с добро, защото иначе аз работа като професор в държавна болница няма да си намеря, обясни проф. Плочев. Той се въздържа от отговор на въпроса дали натиска идва от здравното или от финансовото ведомство.

Проф. Плочев е категоричен, че няма да подаде оставка.

Кирил Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК
Обновена

Кирил Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК

Камен Плочев е заплашван да си подаде оставката, разкри депутатът Славчо Велков

Славчо Велков от БСП участва в разговора като близък приятел на проф. Плочев. Той ясно осече, че натискът идва от високопоставен политик в управлението на държавата. Велков уточни, че има следа към този човек и заплаши, че ако проблемът се разрасне, ще представи в Народното Събрание кой се опитва да упражни натиск.

Велков изтъкна, че този човек е по-високо от министър и е с претенции да управлява държавата. Той бе категоричен, че не става дума за премиера Борисов.

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

Министърът не може да иска оставки, шефът на НЗОК се избира от депутатите

Припомняме, здравният министър кирил Ананиев поиска оставката на председателя на Националната здравноосигурителна каса в петък. Доводите на мин. Ананиев бяха, че проф. Плочев е изпратил писмо, с което е искал актуализация на бюджета на НЗОК. Здравният министър обвини проф. Плочев, че е постъпил некоректно като не е информирал Надзорния съвет на НЗОК и не е уведомил самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган. 

Проф. Камен Пловечев обясни, че оставката му била поискана заради писмо, което е написал по решение на дирекционния съвет на НЗОК заради опасността до края на годината да не можем да платим лечението на пациенти в Европа и те да бъдат върнати.

10 дни преди на сигнализира депутатите, проф. Плочев изпратил писмо да министър Ананиев, че е добре да се обмисли актуализация на бюджета.

За Тома Биков проблемите на НЗОК са в мениджмънта

За Тома Биков проблемите на НЗОК са в мениджмънта

В НЗОК трябва фигура, която не зависи от здравния министър и е независима от политици

Всичко това може да ни постави в нелепа ситуация, обясни проф. Плочев. По думите му сега се дължат 135 млн.лв., до края на годината ще са над 200 милиона.

Славчо Велков, обясни, че Жени Начева движи много неща и има сериозни доказателства, че тя грубо се намесва в оперативната работа. Натиск от зам. -мин. Начева не е получаван.

Въпреки това проф. Плочев информира, че зам.-министър Начева му е наредила да уволни главния секретар и да назначи човек поставен от нея.

"Цифрите се правят в Министерството на здравеопазването, не в Касата", притеснен е проф. Плочев. Начева има право да надзирава дейността на здравната каса, обясни проф. Плочев, но акцентира, че той е независима от властта институция.

Лекарите се чудят каква е истината за парите между МЗ и НЗОК

Лекарите се чудят каква е истината за парите между МЗ и НЗОК

Очакват до 30 януари дължимите суми да бъдат изплатени на ИМП