Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България- НСОПЛБ са озадачени от очевидно разминаване в подадена информация от МЗ и НЗОК, която определят и считат за наложително да се представи обяснение и публично обявяване на истината по темата.

Очакват до 30 януари дължимите суми да бъдат изплатени на ИМП, както и в най-кратък срок, дължимите за декември 2017 г., за които нищо не е упоменато и в двете изявления.

Лекарите цитират съобщение публикувано на електронната страница на НЗОК: "Днес, 25. януари 2018 г., Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) получи от Министерството на здравеопазването (МЗ) трансфер за доплащане на разликата в потребителската такса на пенсионерите за месеците септември, октомври и ноември 2017. НЗОК подготвя плащанията към общопрактикуващите лекари, което изисква технологично време от няколко работни дни."

МЗ е платило на НЗОК дължимото за потребителските такси до септември 2017 г.

МЗ е платило на НЗОК дължимото за потребителските такси до септември 2017 г.

Платени са и ваксините за рак на маточната шийка

Общопрактикуващите лекари цитират и публикувана на 24 януари информация, в която се съобщава, че всички дължими суми за разликата в потребителската такса за лицата, които са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст за месеците септември, октомври и ноември 2017 г. са преведени на НЗОК, една част през 2017, друга през януари 2018 г.

"Общата сума на преведените към НЗОК средства към 31.12.2017 г. е в размер на 24 млн. лв., в т.ч. за изплащане на сумите по чл. 37, ал. 6 от Закона за здравното осигуряване/ потребителска такса/ - 16 255 895 лева. С това МЗ е изплатило към НЗОК всички дължими за потребителска такса суми към месец септември, включително. През месец януари 2018 г. Министерство на здравеопазването е извършило плащане в размер на 6 738 553 лева за извършена медицинска дейност през месеците октомври и ноември 2017 г., в т.ч. сумите за потребителска такса по чл. 37, ал. 6 от Закона за здравното осигуряване - в размер на 4 665 219 лева", пише в съобщението на МЗ, цитирано от НСОПЛБ.

Допълват, че НЗОК са обяснили, че плащанията не са били извършени поради технически проблеми с компютрите на ОПЛ и касовите апарати, което според лекарите не отговаря на истината.

Общопрактикуващи лекари недоволни от неизплатени суми от МЗ и НЗОК

Общопрактикуващи лекари недоволни от неизплатени суми от МЗ и НЗОК

За разликата в потребителската такса за упражнили правото си на пенсия за септември, октомври, ноември и декември 2017 г.