Въпросът за здравеопазването не е толкова медицински, колкото икономически и политически, а един от основните проблем е източването на парите от НЗОК, коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той смята, че трябва да се балансира между максимално широк достъп и максимално качествено здравеопазване и проблемите са изцяло свързани с мениджмънта на НЗОК.

"Не мисля, че Касата се нуждае от гениален лекар, а от гениален мениджър, за да може да функционира добре. На българското здравеопазване е необходим икономически модел, който да гарантира, че българите ще получават качествено здравеопазване. В този смисъл мисля, че г-н Кирил Ананиев има потенциала да предложи такъв модел, понеже много дълги години се занимава с такъв тип модели в цялата държава. Той е безспорен финансист и бюджетар, от какъвто българското здравеопазване безспорно има нужда", коментира Биков.

Кирил Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК
Обновена

Кирил Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК

Камен Плочев е заплашван да си подаде оставката, разкри депутатът Славчо Велков

Бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров коментира, че според закона при оставка или освобождаване на управителя на Касата до избиране на нов, длъжността трябва да се заеме от подуправителя, но "като част от хаоса в Касата", такъв сега няма. Според него министърът няма функции да иска оставка на управителя на НЗОК и остава варианта сам да си я подаде.

"Аз самият посъветвах проф. Плочев да се махне от Касата по най-бързия начин. Това е в негов интерес и в интерес на НЗОК. Аз не говоря за инфекциониста и човека проф. Плочев, но той няма никакви управленски знания по отношение на здравното осигуряване и вариантът да бъде подведен ... е много голям", обясни д-р Петров

Според него, зам.-министър Начева е окупирала оперативното управление на Касата, разпорежда се с персонала, принуждава ги да вършат незаконни неща.

"На 1 юли миналата година е било ясно, че до края на 2018 г. трябва да платим около 203 млн. лв. въпреки това обаче в бюджета са заложени около 80-90 млн. за тези плащания. Това създава в момента проблем. Въпросът е, че бюджетите на Касата от години насам е публичен факт, че ги прави зам.-министър Жени Начева ... Не могат да продължат да работят заедно проф. Плочев и председателката на Надзорния съвет Жени Начева. Според мен трябва да се махнат и двамата" коментира той и допълва, че в НЗОК трябва устойчива фигура, която не зависи от здравния министър.

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

Министърът не може да иска оставки, шефът на НЗОК се избира от депутатите

БСП е зад гърба на проф. Камен Плочев, коментира депутатът от БСП Георги Гьоков.  "Далеч съм от мисълта да защитавам проф. Плочев. Той може би е изградено име в България, в медицинските среди. Въпросът е в това, че здравеопазването в България е в критично положение и това го заявихме още при приемането на бюджета на НЗОК. Директорът на НЗОК се назначава от Народното събрание и в момента Камен Плочев е директор. Проф. Плочев е бил заплашван от високопоставен политик да си подаде оставката доброволно", обясни Гьоков.

"Това, което се казва, че държавата дава пари в Касата. Държавата дава пари в Касата, защото си плаща осигуровките на държавните служители. Спомняте ли си преди 5-6 години, как един министър на финансите отмъкна от Касата близо 2 млрд. лева. Отново се поставят финансите на преден план вместо пациента. Управителят на НЗОК трябва да е независим от политиците", коментира Гьоков и допълни, че има опит за овладяване на НЗОК.