Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на председателя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Камен Плочев.

Причината е писмо, с което той иска актуализация на бюджета на НЗОК.

Припомняме, днес сутринта от трибуната на парламента социалистът Жельо Бойчев размаха документа.

Той (Плочев) постъпи изключително некоректно, ядосан е здравният министър. Камен Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган.

Лекарите се чудят каква е истината за парите между МЗ и НЗОК

Лекарите се чудят каква е истината за парите между МЗ и НЗОК

Очакват до 30 януари дължимите суми да бъдат изплатени на ИМП

Ананиев го питал подписал ли е писмото (за актуализация на бюджета на НЗОК), а Плочев е отрекъл. Тогава Кирил Ананиев му показал документа. Шефът на Касата обяснил, че това не е неговия подпис. Даже заподозрял, че някой го е фалшифицирал.

В един момент той започна да се гърчи, каза министърът. Плочев взел да се оправдава, че са дали много писма за подпис и той, без да чете сложил парафа си.

НЗОК отрича обвиненията, че не знае колко и за какво плаща

НЗОК отрича обвиненията, че не знае колко и за какво плаща

Не е редно да се предоставя на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации, обяснява НЗОК

Действително дължим пари на чужди здравни каси, но МЗ е искало разсрочване на дълговете, стана ясно от думите му. Според Кирил Ананиев няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК. Пред него Плочев е изтъкнал: "Виновен съм господин министър, ще си понеса отговорността".

Аз очаквам да си подаде оставката, а той тръгва да обикаля из парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е насилвал, че някой го е обиждал и иска да освободи поста, разказа Кирил Ананиев. Това е изключително некоректно, подчерта той.

Министърът обвини в некомпетентност шефа на Касата. "Камен Плочев искал дебат в парламента. Не мога да разбера кой го подучи и какво цели с това нещо", смутен е здравният министър Кирил Ананиев.

Общинските болници съдят НЗОК

Общинските болници съдят НЗОК

Делата ще се завеждат за възстановяване на надлимитната дейност

Той е недоволен, че шефът на НЗОК го е излъгал. Като видял писмото на Камен Плочев изпаднал в ужас.
Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов също били притеснени и не знаели какво да кажат, стана ясно от думите на Ананиев.

Това е безумно поведение, смята здравният министър. Всички били разочаровани, че се работи зад гърба на правителството. Министърът отрече да е заплашвал Камен Плочев. Само поискал от него да си подаде оставката.

Лекарите питат как НЗОК извършва контрол за неща, които не плаща

Лекарите питат как НЗОК извършва контрол за неща, които не плаща

Д-р Венцислав Грозев е против отчитането на прегледите на пенсионери с касови бележки

Депутатите от Левицата защитиха председателя на Здравната каса Камен Плочев. Социалистът Славчо Велков обяви пред медиите в парламента, че шефът на Касата е заплашван.

"Днес чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който му казва следното: "Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро. В противен случай ние имаме и други мерки, ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор", разказа червеният депутат.

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

Министърът не може да иска оставки, шефът на НЗОК се избира от депутатите

По думите му министърът няма право да иска оставката на Плочев, който с писмото си до парламента е поискал законодателят да вземе необходимите мерки и да бъде актуализиран бюджета на НЗОК. Попитан кой е политикът, който е заплашил проф. Плочев, Славчо Велков коментира: "Онзи, който си мислите".

Попитан най-високопоставеният политик ли е визираният от него "насилник" Велков каза: "Не е най-високопоставеният политик. При най-високопоставеният проф. Плочев беше на разговор преди една седмица". Там Плочев получил уверение, че застава зад него и затова трябвало да си гледа спокойно работата.

Припомняме, от пленарната трибуна по-рано тази сутрин депутатът от БСП Жельо Бойчев запита защо се отказва достъп до медицинско обслужване на български граждани.

Той показа писмо до парламента от 13 февруари от директора на НЗОК, където се посочва: "Към началото на 2018 г. задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат над 271 млн. лв.". С писмото се иска актуализация на бюджета на НЗОК със 140 милиона лева.

"Постъпват сигнали от здравноосигурени в НЗОК лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставяне на планови обезщетения от Здравните каси на страни членки от ЕС. Директорът на НЗОК пише, че на основание на Закона за здравното осигуряване той предлага да бъде извършена актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лв.", допълни народният представител.

От ГЕРБ ще бягат от този дебат, защото носят пълна отговорност за състоянието на здравната система, смята Бойчев.„