Непрекъснато нараствали дълговете на НЗОК към чужди каси. Това стана ясно от изслушването на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) професор Камен Плочев пред здравната комисия в НС. Към 31.01.2018 дълговете към чужди каси възлизат на 271,200 милиона лева.

През 2015 и 2016 страната ни се посочва като трайно отлагаща плащанията си към други здравни каси. Зачестили писмата от други държави, че страната ни излиза извън 18-месечния срок, в който трябва да се издължи. Искало се да посочим план за изчистване на дългове.

Кирил Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК
Обновена

Кирил Ананиев иска оставката на шефа на НЗОК

Камен Плочев е заплашван да си подаде оставката, разкри депутатът Славчо Велков

Само към Германия дължим 100 милиона лева. В същото време за дългове в бюджета на НЗОК за тази година са предвидени 70 милиона лева, както обясни шефът на НЗОК. Нашата молба е да ни помогнете, защото положението става тревожно, обясни Плочев. НЗОК искала дебат, на който да се обсъди възможността за актуализация на бюджета на здравния фонд. Касата не искала актуализация, по думите му.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова изрази съжаление, че този проблем така се е преекспонирал в общественото пространство. Защо точно в този момент се поставя този въпрос, недоумява тя. Според мен актуализация не се налагала, тъй като проблемът бил обект на дискусия при дебатите в комисиите за бюджета на НЗОК. Освен това за 2018 година Касата разполага с 13 милиона лева повече за изплащане на дългове в сравнение с предходната година. Здравната система е едно цяло, категорична бе Дариткова.

Нейното функциониране, по думите й, зависело от добрата комуникация между отделните участници в нея. Тя обвини Камен Плочев в непознаване на правомощията и задълженията си като ръководител на здравния фонд.

Цветанов: Финансовият проблем на НЗОК се използва политически

Цветанов: Финансовият проблем на НЗОК се използва политически

Той определи ситуацията като административен проблем

От БСП припомниха на ГЕРБ, че те са излъчили кандидатурата на Камен Плочев. Червените са притеснени, че системата е болна и се нуждае от лечение.
Славчо Велков изтъкна, че явно има проблеми в системата. Той поиска да разбере има ли върнат пациент от чужбина заради дълговете ни. Оказа се, че здравният министър Кирил Ананиев отишъл при Велков да го моли опозицията да способства за оставката на Камен Плочев. Според него Германия ни е върнала пациент заради задлъжнялостта ни.

Плочев беше принуден да се защитава, каза още Славчо Велков. Отказа да говори за натиска, който е оказван на шефа на Касата. Социалистът се закани да говори с премиера Бойко Борисов по темата и да му покажат СМС-ите, с които Плочев е заплашван. Той е честен човек, продължи със защитата му Славчо Велков.

Камен Плочев пък се оплака, че имал трудна конспирация с министъра на здравеопазването. Четири пъти се виждали. Иначе той алармира за върнати пациенти. 332 души се оплакали през миналата година, че са върнати от лечение в чужбина, стана ясно от думите му. И вчера баща му се обадил, че детето му е върнато от трансплантация на костен мозък в Лондон заради дълговете на нашата Каса.

Точи ли се НЗОК от лекари в чужбина, притеснена е Нигяр Джафер от ДПС. Получихте ли заплахи и от кого, настоя за отговор тя. Камен Плочев отказа да посочи кой го е заплашвал. Той толкова се притеснил от заплахата, че се наложила медицинска помощ да му бъде приложена.

Няма от какво да се притеснявате, те ще ви вземат главата. Това успокоение към Плочев дойде от червения депутат Георги Гьоков. Вие сте достоен човек, изтъкна той.

Камен Плочев поиска без истерии да се реши въпросът с дълговете на НЗОК към другите каси. Проблемът е, че не можем да си платим сметките, коментира шефът на НЗОК. По думите му, той е трябвало да алармира, когато види проблем в системата.

Според опозицията преди да се вземе главата на Камен Плочев, трябвало да се вземат главите на някои предишни министри и шефове на НЗОК, довели до настоящото положение.

"Не ни чака нищо добро", отново се намеси проф. Плочев. В крайна сметка целта на писмото е изпълнена, обобщи той.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева също взе думата. Тя увери, че МЗ е взело мерки за стабилизиране на ситуацията. Нямало налагане на позиции, по думите ѝ. Бюджетът на НЗОК е балансиран, отчете Начева.

Просрочените задължения към 31 януари 2018 г. са малко над 7 милиона лева, стана ясно от думите ѝ. Нямало проблем със заплащането на медицинска помощ в чужбина. Надзорният съвет на НЗОК ще предложи тези дългове да се изплатят, за да няма проблем.