Шефът на НЗОК Камен Плочев ще бъде изслушан от парламентарната група на ГЕРБ следващия вторник.
Това обяви Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ, след проведеното заседание на групата, на което е бил обсъдено създалото се напрежение между здравния министър Ананиев и шефа на Здравната каса Камен Плочев.

Освен пред парламентарната група на ГЕРБ проф. Плочев ще бъде изслушан и в ресорната здравна комисия в парламента по повод проблема с финансирането на НЗОК и исканата актуализация на бюджета на НЗОК.

Цветанов бе категоричен, че има административен проблем. От ГЕРБ са категорични, че министър Кирил Ананиев е бил много ясен и има разминаване на изложените тези от БСП. "Писмата, които са получени в българския парламент до всички председатели на парламентарните групи и независимият народен представител, не отговорят с това, което беше казано, че има подобно писмо, изпратено на 2-ри февруари до министър Кирил Ананиев", коментира Цветанов и показа на журналистите в Народното събрание текстове.

По думите му има припокриване на уводната част на тези две писма, но текстовете в съществената част са съвсем различни. В писмото до шефовете на парламентарни групи се иска актуализация на бюджета със 130 млн. лв. В другото писмо се искат 18 млн. лв. за просрочени задължения към здравни каси в ЕС.

Според Цветанов е неоснователна тезата на представителя на БСП Славчо Велков, че има подобно писмо, което е изпратено на министър Ананиев на 2-ри февруари.

"Действително има административен проблем, но това не е от компетентността на парламентарната група, за да говорим дали сваляме политическото доверие или не сваляме политическото доверие. Има Надзорен съвет, който трябва да предприеме съответните действия да изследва всичко това, което е като процедури и дали са спазени всички законови изисквания", коментира Цветанов.

Не оценяваме неговите (бел.ред. Плочев) професионални качества, а административните проблеми, които са възникнали. От един финансов въпрос - виждате как политически започна да се използва в публичното пространство, коментира още председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Искаме по-бързо да излезем от тази ситуация, която действително е неприятна, каза още Цветанов.