С отворено писмо до обществото и медиите Българският лекарски съюз - БЛС изразява крайно обезпокоение от създалата се възможност за отказ от подписване на Националния рамков договор - НРД 2018 г.

След активни двумесечни преговори с НЗОК и постигнати договорености, които биха могли да внесат стабилност в системата на здравеопазването и да гарантират продължаващите здравни грижи на българските граждани, НС на НЗОК неглижира подписването на рамков договор, което по закон следва да се случи утре, 28 февруари, 2018г., обясняват лекарите.

БЛС все още не е получил информация за проведено гласуване и решение на НС на НЗОК относно подписване на НРД - 2018 г.

Едновременно с това председателят на БЛС д-р Грозев е получил по телефона покана за среща с премиера Б. Борисов, която ще се състои на 28.02.2018 г. от 11.00 ч.

Покана са получили и представителите на Български зъболекарски съюз и Министерство на здравеопазването.

БЛС твърдо стои зад цифрите в Рамковия договор

БЛС твърдо стои зад цифрите в Рамковия договор

Лекарският съюз отхвърля апела на Горанов да не се подписва НРД

БЛС счита, че с безотговорното си поведение, НС на НЗОК дава ход на едностранно административно налагане на регулации в системата на здравеопазване, което предполага незачитане потребностите на пациентите от подобряване качеството на здравните услуги у нас и поставяне заетите служители в сектора в неприемливи условия на труд.

"Дали преговорите са предварително планирана имитация, с ясното съзнание от страна на управляващите, че ще бъдат бламирани на финала? Или управлението на здравеопазването е толкова лошо, че дори и управляващите не са наясно колко нестабилна е системата? Или желанието на управляващите е да определят командно-административно процесите в здравеопазването?", коментират БЛС.

Зам.-министър:  Да не се очаква много от демонополизацията на НЗОК

Зам.-министър: Да не се очаква много от демонополизацията на НЗОК

В теоретичен план - демополизацията може да стане в срок от две години

В отворено си писмо Българският лекарски съюз допълва:

Ние, българските лекари, държим да информираме обществото за опасностите, които крие подобен подход. Управлението на здравеопазването чрез едностранно администриране от страна на НЗОК, води до неадекватно разпределение на средствата в сектора и задълбочава хаоса в здравеопазването. В така поставената ситуация, наблюдаваме поредния незаконосъобразен феномен за изплащане на задължения, с вече гласувани и разпределени пари за здраве. Несериозно е твърдението за незнание относно задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове, поради факта, че настоящият министър на здравеопазването заемаше поста на председател на НС на касата. Очевидно НЗОК е прехвърлила порочната си практика за незаплащане на извършена дейност от български лечебни заведения и към чужди каси, които по обясними причини, не са толкова толерантни, колкото са гражданите на РБългария.

Уважаеми съграждани,

Ние, българските лекари, апелираме към НС на НЗОК да обсъди трезво създалата се ситуация и да не поставя здравето и живота на българските граждани в риск. Последиците от неправилните управленски решения доведоха до сегашната ситуация на практически фалит на НЗОК. Следващи неправилни решения могат да доведат до тотален срив на здравеопазването в страната с всички произтичащи от това последици.

Български лекарски съюз изготви своя проект за договор съгласно ЗБНЗОК и поема своята отговорност за стриктното спазване на параметрите, заложени в НРД 2018 г.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Разминаването се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи

Припомняме, скандал с дълговете на НЗОК се разрази след като преди седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината беше, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси. Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни.

Паралелно със скандала с НЗОК финансовият министър Владислав Горанов призова НРД да не бъде подписвам, докато не станат ясни докрай финансовите параметри и възможности. Тогава от Лекарския съюз остро възразиха, че министърът няма никакви правомощия да иска това. 

От самата съсловна организация са доволни от договореното през тази година и изказаха не веднъж подкрепата си за НРД. На извънредния събор през уикенда бе даден и мандат Националния рамков договор да бъде подписан.