Засилване на контрола с промяна на модела на финансиране в здравеопазването очаква заместник-министър Бойко Пенков, след като се стигне до консенсус за вариант на демополизация на Националната здравноосигурителна каса.

На въпрос демополизацията на НЗОК ще реши ли проблемите в здравеопазването, заместник-министър Пенков коментира, че очакванията са твърде големи към един подобен акт. Коментарът Пенков направи, след като участва в конференция в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 на тема: "Защита на здравето на всеки гражданин на ЕС".

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Разминаването се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи

Заместник-министър Пенков даде пример с Германия, където от самото начало са въведени много фондове. По думите му и там вървят обратни процеси - фондовете се обединяват, за да могат да покрият нуждите на хората.

Той даде пример и със съществуващото в момента здравно застраховане, което ни дава една възможност за надграждане и за покриване на допълнителен риск при заболяване.

Друг пример представлявала Словакия, където в рамките на две години правителството е дало възможност на частни дружества да наберат 2,5 млн. души потребители, които да се осигуряват при тях. "Това означава достатъчно голям, необходим ресурс, за да не фалира дадения фонд и там като приключи, се оформят на практика конкуриращи се за здравна услуга дружества в страни, в които е задължително осигуряването", коментира той. Подобна била структурата в Израел.

Пенков бе категоричен, че трябва да има повече пазар, така че по друг начин да бъдат формирани отношенията между доставчиците на медицинска, дентална и лекарствена помощ и здравноосигурителни институции.

По думите му демополизацията дава възможност за съревнование, конкурентност. Пенков посочи, че при един такъв модел, е абсолютно забранена негативната селекция. Тоест, ако пациент има повече от едно заболяване той може и да не бъде желан от осигурителния фонд. Затова и този принцип е задължителен.

Съветът на германските участници във форума е в такъв момент да има "национален преливник", тоест на национално ниво да има отделени средства от осигурителните вноски, за да може там, където има повече хора с повече здравни нужди, те да бъдат подпомогнати.

"Трябва да видим всички практики, как са се случили, кое е хубавото, къде има проблеми", категоричен бе зам.-здравният министър. По думите на Пенков обсъждат се много идеи, но въпросът е кое ще бъде най-добро за България.

На въпрос как може да стане демополизацията на НЗОК, Пенков каза: "Това е нов тип на предлагане на здравноосигурителна услуга и оттам нов начин на финансиране на лечебните заведения. Надяваме се, че по този начин като се променят нещата, значимо ще се подобри контрола върху изразходваните средства и няма да имаме такъв тип измами. В Германия има до 5% измами в здравноосигурителната система - въпросът е да не са повече".

На въпрос за колко време може да бъде извършен процесът на демополизация на НЗОК, Пенков отговори: "Чисто теоретично за мен идеалния срок това да се случи, без да има стрес за хората, е до две години. Това е ново законодателство, избор преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата". По думите му за целия този процес е необходима подкрепата на парламента.

"Надявам се в тези дебати, които имаме да изкристализира максимално моделът, който ще предложим на хората", заяви Пенков.

Той коментира още, че това е философия на промяна, която се нарича заместващо осигуряване - не в един национален фонд, в който се осигуряват всички, а в заместващи - ти да избереш къде. Заместник-министър Пенков даде и друг пример с Франция, където имат една основна социална каса, която покрива базови нужди и 90% от французите имат допълнителна осигуровка в частни здравни осигурителни институции.

"Допълнителна в смисъл надграждаща", обясни Пенков. Така, ако се случи счупване на става - няма да се налага доплащане в размер на 1500 лв., каквато е практиката у нас, а тези средства ще се осигуряват от допълнителното здравноосигуряване, допълни още зам.-министърът.