Лекарският съюз отхвърля апела на Горанов да не се подписва Националния рамков договор за 2018 година.

Това заяви категорично шефът на БЛС Венцислав Грозев пред медии след като завърши извънредното заседание в НЗОК, на което стана ясно, че ще започне вътрешна проверка за това колко точно са задълженията към чужди фондове и каси.

По думите на Грозев призивът на Горанов към Надзорния съвет и съсловните организации не е в съзвучие с законодателството. "Толкова по този въпрос", посочи Грозев и обясни, че утре на Събора на БЛС ще бъде отправен апел да се подкрепи рамковия договор. Той постави обаче условието всички параметри да бъдат запазени, както са договорени.

НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения
Обновена

НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения

Горанов настоява да не се подписва Националният рамков договор и сигнализира за драстични несъответствия

Проблемите в НЗОК и дисонансите трябва да се оправят вътре в институцията, коментира още Грозев.

Шефът на БЛС изрази също мнение, че становището на министър Ананиев не кореспондира със силата на Закона за здравното осигуряване. "Не сме съгласни с вмешателството в дейността на зъболекарски, лекарски съюз, фармацевти извън силата на закона", заяви Грозев.

Според него Надзора все пак трябва да си каже мнението.

Проверяват НЗОК заради разминавания в цифрите
Обновена

Проверяват НЗОК заради разминавания в цифрите

Дължи 270 млн. лв. на чужди фондове

Припомняме, преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината е, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава депутатите от "Обединени патриоти" предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата.

Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.