Задълженията на НЗОК към чужди фондове са над 270 млн. лв. към края на януари, съобщи БНР. Тази сума включва и лихвите, които здравната ни каса дължи. Информацията беше изнесена на извънредното заседание на Надзорния съвет на институцията. стана ясно, че проф. Камен Плачев е приет по спешност в болница.

Шефът на НЗОК Камен Плочев приет в болница

Шефът на НЗОК Камен Плочев приет в болница

На заседанието се разгледа има ли разминаване между данните за просрочените задължения на касата към чужди болници, които шефа на НЗОК проф. Плочев е подал, и данните, съобщени от председателя на Надзорния съвет Жени Начева. 

Нуждата от проверка възникна заради разминаване в сумата "Просрочени задължения", която проф. Плочев съобщи в парламента -133 млн. лв. дългове към чуждите болници и сумата, посочена от председателя на надзора Жени Начева пред парламентарната здравна комисия от само 7,6 милиона лева.

Министърът на финансите Владислав Горанов е искал обяснение от НЗОК за разминаването между двете суми.

НЗОК няма нужда от актуализация на бюджета според Горанов

НЗОК няма нужда от актуализация на бюджета според Горанов

Проф. Плочев да каже кой го е заплашвал

Счетоводна информация беше представена пред медиите днес. Данните сочат, че общите задължения на НЗОК към чуждите фондове към 3 януари тази година е в размер на 271,2 милиона лева, а просрочените задължения към същата дата, 31  януари тази година, са 133 милиона лева.

Това бяха и сумите, които проф. Плочев съобщи.

Здравната каса има отделени 73 млн. лв. в бюджета си за тези плащания. Според шефа на НЗОК сумата е крайно недостатъчна. Това беше и причината проф. Плочев да напише писмо до НС, с което поиска да се обсъди проблема с просрочените задължения към чужди каси.

Касата с правила за разплащане с болниците до приемане на НРД 2018 г.

Касата с правила за разплащане с болниците до приемане на НРД 2018 г.

До 1 април 2018 г. болниците ще могат да прехвърлят средства за следващия месец

Българският лекарски съюз изрази притеснения в две свои писма. От БЛС се тревожът, че исканата оставка на проф. Плочев и скандалът могат да попречат на подписването на новия НРД. Според лекарите призивът на финансовия министър Владислав Горанов означава противоречие със закона и е противоконституционен, затова да не се подписва Националният рамков договор, докато ситуацията не е изяснена.

На свое изявление след заседанието председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева разпореди вътрешна проверка в касата. Проверката е спешна и щ приключи до понеделник сутрин. Тази инспекция трябва да установи колко е точната сума, която НЗОК дължи като просрочени задължения към чужди болници. Освен това от проверката трябва да стане ясно колко и какъв е общият обем на задълженията ни към чужди фондове.

По думите на Начева има съществени разминавания в изнесените данни.

Ще се изготви и анализ и механизъм, които да оптимизира сроковете за обработка на исковете за плащанията.

Няма данни за получени жалби. Жени Начева изтъкна, че изнесената информация се отнася до хората, които са искали да им бъдат възстановени пари. "Това е броят на лицата, които са заявили възстановяване на плащанията след оказаното им лечение в чужбина", обясни Начева.

"Аз съм човек, който не би спекулирал с точността на числата", отсече Жени Начева и отказа да предполага какво ще покаже проверката.

Тя обясни, че проблемът идва оттам, че много понятия се смесват. "Това, че има милион левове задължения, не означава, че има проблем или проблема не е контролируем", каза Начева и допълни, че има разлика между общ размер на задълженията и просрочени задължения. Имало разлика как се отразяват в финансовата система. Трябва да уточним истинността на данните и това как те са отразени, повтори Начева. Тя е категорична, че сумата, която дължим е изпълнима.

По думите проблемът е там, че системите за финансовата информация за европейските плащания има определена специфика - не е развита и изготвена на необходимо ниво.

"Бюджетно информацията е коректна, тук говорим за задбалансови сметки за размер на просрочените задължения за европейските плащания единствено и само", изтъкна Начева.

Проблем с лечението на български граждани няма да има, категорична е Начева. Припомняме по-рано през седмицата и Цветан Цветанов обясни, че опасност българи да останат без лечение не съществува.

Жени Начева заяви още, че нищо не създава проблем да бъде подписан Националният рамков договор.

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

Министърът не може да иска оставки, шефът на НЗОК се избира от депутатите

По думите й плащанията към чужди клиники за тази година са гарантирани в бюджета. Просрочените дългове пък ще може да се прехвърлят за следващите години.

Председателят на БЛС Венцислав Грозев заяви, че ако параметрите в текстовата и финансовата част за бюджета на НЗОК, постигнати в преговорите между Лекарския съюз и касата останат същите, няма да има проблем за подписването на рамковия договор за тази година.

Припомняме, преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината е, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава депутатите от "Обединени патриоти" предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата.

Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.

Министър и НЗОК да не работят заедно е проблем на цялата нация

Министър и НЗОК да не работят заедно е проблем на цялата нация

Петър Москов: Министър Ананиев има право да изисква всичко