Петър Москов няма ни най-малка представа дали проф. Плочев е бил заплашван. Това стана ясно от думите на бившия здравен министър в ефира на bTV.

Министърът на здравеопазването носи цялата отговорност, категоричен е Москов. Той бил винаги на топа на устата и носи политическата отговорност.

Невъзможността на министър и каса да работят заедно, не е проблем на министъра или на касата, а на цялата нация, отсече Москов.

По думите му НЗОК трябва да бъде само проводник на здравната политика.

Москов скандала между министър Кирил Ананиев и шефа на здравната каса проф. Камен Плочев.

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

НЗОК се опълчи на здравния министър за исканата оставка

Министърът не може да иска оставки, шефът на НЗОК се избира от депутатите

"Не може да се вменява вина на министъра на здравеопазването. Той е човекът, който носи отговорност. Негово изконно право е да следи работата на НЗОК. Разбира се, че проф. Плочев е дължал обяснение на Кирил Ананиев", категоричен е Москов по темата за конфликта межди здравния министър и шефа на НЗОК.

Според Москов управленското действие на министъра, а преди това на шефа на касата, изискват анализ. Той изтъкна, че на 10 метра от сградата на НЗОК се намира едно от най-модерните оборудвания за радиолъчение.

Москов не разбира защо хора се пращат за лечение в чужбина.

"Недоверието между министър и директора на касата е проблем. В този случай министърът има право да изисква всичко", изтъкна бившият министър на здравеопазването.

"Касата да е нещо, различно от това да е финансов инструмент, с който се изпълнява здравната политика на държава", иска Москов и допълни, че това е пагубна идея, която води и до част от проблемите в здравеопазването в България", категоричен беше Москов.

Високопоставен политик в управлението заплашвал шефа на НЗОК

Високопоставен политик в управлението заплашвал шефа на НЗОК

Камен Плочев бил предупреден чрез приятел

Припомняме, преди дни здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината е, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава депутатите от "Обединени патриоти" предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата. 

Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.