Безплатните зъбни протези за възрастните влизат от септември в Новия рамков договор за 2018 г. Това съобщи на пресконференция в БТА председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Т.нар. плакови протези няма да са съвсем безплатни за пациентите, но доплащането ще бъде в рамките на поносимото, веднага уточни д-р Шарков. Той на няколко пъти избегна да назове каквито и да е цени, тъй като в различните краища на страната те са различни.

Зъботехническата работа, материалите ще се доплащат от пациента. Това ще е договореност между зъболекаря и техника. Цената ще е по-малка от стойността, която касата заплаща на зъболекаря. Лекарят по дентална медицина носи цялата отговорност за протезата, зъботехникът е в обслужващ зъболекаря сектор, уточни д-р Шарков.

Държавата да плаща спешните дентални случаи искат зъболекарите

Държавата да плаща спешните дентални случаи искат зъболекарите

Без стоматолози е не малка част от България

Около 20 млн. лева са предвидени за плакови протези от 1 септември до 31 декември 2018 г. От септември до декември са четири месеца, но зъболекарските услуги през декември се изплащат през следващата година, уточни д-р Шарков.

Принос за успеха на преговорите за плаковите протези имат д-р Хайк Папазян и проф. Андон Филчев, проф. Георги Тодоров от Пловдивския университет, проф. Методи Абаджиев от Варненския факултет, изтъкна главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Според него, очаква се в София цената на доплащането да е най-висока.

Има пари за зъбни протези, но след юни, уверяват от НЗОК

Има пари за зъбни протези, но след юни, уверяват от НЗОК

Д-р Комитов не бил казвал, че няма да се финансира тази дейност, а че няма отделени пари

Пациентите, които имат право на тези зъбни протези са разделени в три категории между 65-69-годишна възраст, между 70-74 години и над 74-годишна възраст. Всеки здравноосигурен гражданин в тази възрастова група има право на две зъбни протези, които след 4 години могат да бъдат заменени.

483 хил. души е населението между 65 и 69-годишна възраст. Различни проценти от тях са засегнати от обеззъбяването на хората. Според статистиката на БЗС 20% от хората в тази възрастова група имат обеззъбена горна челюст. 17% обеззъбяване на долната челюст, а 13% от тези хора нямат нито един зъб.

Няма пари за зъбни протези на пенсионерите, обяви шефът на Зъболекарския съюз

Няма пари за зъбни протези на пенсионерите, обяви шефът на Зъболекарския съюз

Зъботехническите факултети изпълняват обещаното от служебното правителство

Бюджетът за дентална помощ през 2018 г. е 157 млн. лева плюс 5% при необходимост от денталните протези.

От Зъболекарския съюз припомниха, че през 2001 г. бюджетът им е бил 500 млн. лева. Сега със 700 млн. лв. може да осигури 80-90% безплатна зъболекарска помощ, уточни д-р Шарков.

В новия Национален рамков договор няма промяна в доплащането от страна на пациента. Доплащането означава съпричастност на пациента за неговото здраве и контрол на извършените дейности, мотивират се от Зъболекарския съюз.

"Имаме увеличение на прегледа като стойност, но то няма да бъде усетено от пациента. Пациентът ще доплаща 1,80 лева. При пломбите за възрастни доплащането е 4 лева", каза д-р Шарков.

Три пъти на зъболекар за здравноосигурените тази година

Три пъти на зъболекар за здравноосигурените тази година

147 милиона лева от ВЗОК за дентални дейности през 2017 г.

Хората над 18-годишна възраст имат право на един преглед и 3 зъболекарски дейности. Детският пакет би удовлетворил децата, увери председателят на Зъболекарския съюз.

Всяка бременна има право по НЗОК на още един платен от Касата преглед при зъболекар. След като жената разбере, че е заченала, може да отиде при зъболекаря си и да получи съвети заедно с прегледа. Така тя ще знае как да се държи по време на бременността, за да може бъдещото дете да израсне със здрава костна система в устата. Бъдещата майка ще знае как да опази своето здраве в този период от живота си, когато хормонално се променя.

Зъболекарският съюз предлага и специализирана помощ. Касата поема 100% от зъболекарската дейност на децата, които страдат от психични проблеми до 18-годишна възраст. Зъболечението на децата под 18 г. с психични проблеми става с упойка.

Държавата да плаща спешните дентални случаи искат зъболекарите

Държавата да плаща спешните дентални случаи искат зъболекарите

Без стоматолози е не малка част от България

Приоритети на зъболечението у нас са детска дентална медицина и оралната хирургия - тя е в сферата на неотложността, заявиха на пресконференция.

Задържаните под стража също имат право да се ползват от пакета за зъболечение на възрастни.

Към момента няма по-добър материал от амалгамата за пломби. Тя е един от най-изследваните дентални материали с над 100 г. употреба. При нас няма абсолютна забрана, а трябва да има информирано съгласие от пациента за решение за ползване на амалгамата, стана ясно от думите на д-р Шарков.

На въпрос за връщането на зъболекарските кабинети в училищата, от Българския зъболекарски съюз бяха категорични: "Това нещо свърши." Не може децата да бъдат водени като овце на зъболекар. Родителят трябва да се грижи за детето си, не държавата, не зъболекарят. Има 5 закона, които регламентират тази дейност и крайно време е тези, които обещават връщането за зъболекарските кабинети в училищата да са ги прочели, категорични бяха зъболекарите.