От НЗОК оспорват информацията на Българския зъболекарски съюз (БЗС), че няма пари за зъбните протези на пенсионерите. В първия работен ден след пресконференцията на БЗС, по времето на която ясно бе казано, че обещаните 20 млн. лева по време на служебния кабинет "Герджиков" не са осигурени, от Касата оспориха информацията на Денталния съюз.

Няма пари за зъбни протези на пенсионерите, обяви шефът на Зъболекарския съюз

Няма пари за зъбни протези на пенсионерите, обяви шефът на Зъболекарския съюз

Зъботехническите факултети изпълняват обещаното от служебното правителство

"Във връзка с разпространените неверни обвинения от председателя на Българския зъболекарски съюз (БЗС) - д-р Борислав Миланов, и други подобни твърдения в медиите, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявява, че нито управителят й д-р Глинка Комитов, нито някое друго лице от институцията е твърдяло, че касата ще откаже заплащането на лекарите по дентална медицина по подготовката на зъбни протези за възрастни пациенти", се казва в съобщението от НЗОК.

Припомняме, лично председателят на Зъболекарския съюз обясни как д-р Глинка Комитов е бил изненадан от исканата среща с него, за да се определят срокове и подробности за изпълнението на това решение на служебното правителство.

От Здравната каса мотивират тезата си, че след промяната в Наредба №2 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК от 9 май 2017 г., с която тази дейност бе регламентирана. Създадена е работна група по подготовката на анекс към Националния рамков договор за дентални дейности.

Макар да оспорват твърдението на БЗС от Касата обясняват, че за да се изпълни решението за осигуряване на протези на възрастните хора трябва:

  1. Да се вземе решение от Надзорния съвет на НЗОК (НС на НЗОК) за финансиране на тази дейност, размерът на необходимите средства и източникът на същите.
  2. Да се проведат преговори между Надзорния съвет НС на НЗОК и Управителния съвет на БЗС (УС на БЗС) за подписване на анекс към Националния рамков договор за дентални дейности.
  3. Проектът за анекс да се публикува за обществено обсъждане.
  4. Да се подпише анексът от двете страни.
  5. Да се преподпише договорът от министъра на здравеопазването.
  6. Да се публикува анексът на НРД в Държавен вестник.

Към тези изисквания до добавя и одобрението на проекта за анекс на НРД от конгреса на Зъболекарския съюз, който се очаква да бъде свикан през първата половина на юни.

На заседанието на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Комитов не е заявявал, че няма да се финансира тази дейност, а че в момента в бюджета на НЗОК, в параграфа за дентална дейност няма отделени средства.

Управителят на НЗОК не може да извършва допълнителни плащания към когото и да било на стойност над 100 000 лв., без това да е гласувано с решение на Националния съвет на НЗОК. Въпросът за финансиране на тази допълнителна дейност ще бъде поставен на заседание на същия, за да реши той с колко средства може да финансира тази дейност и от къде да се осигурят те - от оперативния резерв на НЗОК или от друг източник.

Към момента на заседанието на Комисията и до днес решение за такива средства няма. Затова д-р Комитов отговори по този начин. Няма и как да има, тъй като промяната в Наредбата за основния пакет е от 9 май 2017 г., а оттогава няма провеждано заседание на Надзорния съвет. Нито една стотинка от резерва в размер на 341 млн. лв. досега не е освобождавана и прехвърляна за каквато и да било дейност, още повече че преди 1 април 2017 г., НС на НЗОК няма такива права. Така че такива средства няма как законно да са прехвърляни и разпределяни за никакви дейности, правени са само предварителни разчети, информират от Касата.

От Здравната каса пишат, че обвинението от председателя на Зъболекарския съюз д-р Миланов в лъжа на д-р Комитов, че отложените плащания по това перо от 2016 г. са разплатени с бюджета за тази година.

"В тази връзка той се е позовал на решение на НС на НЗОК, в което изрично се посочва, че отложените от 2016 г. 14 млн. лв. няма да бъдат взети от предвидените за тази година 147 млн. за дентална дейност. Д-р Комитов каза, че те са платени през януари 2017 г. и, естествено, че са платени от бюджета за 2017 г. и се водят като разходи за дентална помощ, защото няма как да се водят като разходи за нещо друго", пишат от Касата.

Друг е въпросът, че те могат да бъдат компенсирани с прехвърляне на средства от резерва към денталната помощ или от допълнително събрани здравноосигурителни вноски, какъвто е смисълът на цитираното решение на Надзорния съвет от края на миналата година.

Прокуратурата влезе и в Здравната каса

Прокуратурата влезе и в Здравната каса

Цацаров се закани резултатите от проверките да бъдат оповестени скоро

Междувременно прокуратурата влезе и в Здравната каса. Проверката е за средства, предоставени през ноември и декември м.г., по предварителна информация.