Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание остро становище по Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2019 г.

Тя подчертава, че проектът на Закона за бюджета повтаря структурата на бюджетите от последното десетилетие, като превес отново взимат разходите за болнична помощ и за лекарства.

В становището омбудсманът отбелязва, че през последните три години продължава порочната практика да се лимитира всяка дейност на лекарите, което се отразява негативно на пациентите, тъй като затруднява достъпа им и правото на избор къде да се лекуват.

Тя обръща внимание, че Законът за бюджета на НЗОК превръща Министерският съвет и Народното събрание в помощни органи на новата Агенция по медицински надзор по отношение на лицензирането на нови болници или на нови отделения в съществуващи такива.

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

МЗ мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Преструктурират Здравното министерство

Омбудсманът недоумява как министрите са подкрепили проект, който ги задължава да дават съгласие или да отказват за разкриване на различни отделения във всяка една болница на страната.

Според нея с проекта се въвеждат сериозни структурни промени - закриват се сега действащи органи и се създават нови, което води до смесването на функции в един орган. Това според Манолова създава предпоставки за злоупотреба с права.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

Манолова определя като изключително обезпокоителни промените, с които при лечението на пациентите се въвежда принцип за предписване на лекарствени продукти на база терапевтичен курс.

Омбудсманът е категорична, че така се ограничава правото на гражданите на индивидуално лечение, съответстващо на състоянието им и преценката на лекуващите лекари.

Общественият защитник подчертава, че е обезпокоена от опита чрез бюджетен закон да бъдат променени няколко основни за здравеопазването закони, имащи пряко отношение към живота и здравето на българските граждани.

Преразходът на Касата бил заради лечението на българи в чужбина

Преразходът на Касата бил заради лечението на българи в чужбина

Държавата да не абдикира от солидарния модел на здравеопазване, иска Таушанов

Манолова добавя, че не са извършени обществени консултации с граждани и юридически лица, както се предвижда пи изготвянето на нов нормативен акт.

"Като национален омбудсман не мога да приема гражданите да бъдат лишени от възможност да изразят мнение и направят предложения по толкова важни за всеки въпроси", посочва защитникът.

Омбудсманът предлага на Народното събрание да обсъди предложения законопроект за бюджета на НЗОК за 2019 и да разгледа всички останали предложения по отделно, като предварително бъде подложен на обществено обсъждане.

НЗОК получава 8 млн.лв. допълнително

НЗОК получава 8 млн.лв. допълнително

Над 16 млн. лв. допълнително за здравоопазване одобри правителството