Фондът за лечение на деца заедно с Фонда за лечение на българите зад граница ще преминат към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като там ще се обедини капацитетът на Здравната каса с капацитета на двете комисии.

Това обясни здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти по повод реформите, които подготвят във ведомството.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

Министърът заяви, че предстои дискусия по това дали да остане Обществен съвет или ще бъде сформиран друг орган, който да изпълнява неговите функции.

Припомняме, че Общественият съвет към Център фонд за лечение на деца (ЦФЛД) беше съставен с цел гражданите да имат информация и съответно контрол върху решенията, които се взимат от експертите от Фонда.

Функциите на Фонда за лечение на деца нямало да бъдат отнети

Функциите на Фонда за лечение на деца нямало да бъдат отнети

Имало обаче пропуски в досегашната им система

Една от първите стъпки на новото ръководство на Фонда в лицето на Владимир Пилософ, след шумната операция на ДАНС срещу бившия директор на фонда Павел Александров, беше да промени начинът на работа на Обществения съвет. Още тогава участници алармираха, че се отменят малко по малко функции на съвета, което съвпадна и с ротационна смяна на състава.

След многократно връщане на делата бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров вече не е обвиняем.

Припомняме, настоящият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Георги Деянов е четвърти пореден директор на Фонда след Павел Александров. Преди него бяха д-р Мариета Райкова, д-р Тинка Троева и проф. Владимир Пилософ.

"При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение на деца, няма да бъде по-малко, напротив, ние разчитаме на по-високо качество", увери Кирил Ананиев.

Общественият съвет скептичен за работата на Фонда за лечение на деца

Общественият съвет скептичен за работата на Фонда за лечение на деца

Създават се нови условия за забавяне на досиетата на децата

Предвиденият ресурс е 14 млн. лева и той ще бъде представен като трансфер през бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) до НЗОК.

По повод вътрешните реформи в министерството и обединяването на агенции, Ананиев посочи, че се прави преструктуриране в системата на Здравното министерство.

Новата агенция за медицински надзор ще обедини дейността на Изпълнителна агенция медицински одит и на Агенцията по трансплантация.

Притеснения заради готвени промени в Обществения съвет на фонда за деца

Притеснения заради готвени промени в Обществения съвет на фонда за деца

Съветът трябва да е обществен коректив

"Това, което искаме да постигнем, е да създадем по-добра организация на функциониране на тези две дейности, които като организация са много близки една до друга, без да нарушаваме, разбира се, медицинската част на трансплантациите и от гледна точка на медицинския одит", каза Ананиев.

В самия закон са конкретизирани дейността на агенцията, както и контролните функции в цялост, които те ще изпълняват.