Д-р Георги Деянов става новият директор на Център "Фонд за лечение на деца", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, вчера стана ясно, че Мариета Райкова е освободена от поста директор на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, считано от 20 август тази година.
Райкова е пожелала сама да напусна поста заради лични причини. Днес тя обясни, че е чакала да се намери подходящ човек за поста.

Мариета Райкова искала да напусне Фонда от месеци

Мариета Райкова искала да напусне Фонда от месеци

Изчаквала да се намери подходящ човек за поста

В тази връзка от МЗ обясняват, че за да не се допусне забавяне в работата на администрацията и за да се осигури приемственост в ръководството на Фонда, Ананиев е назначил на длъжността д-р Георги Деянов, считано от 20 август 2018 година.

До месец май 2017 година д-р Деянов е работил като главен експерт в Център "Фонд за лечение на деца".

Фондът продължава своята дейност и организация на работа, като следващото заседание на Обществения съвет е насрочено за 15 август 2018 година.

Ананиев освободи директора на Фонда за лечение на деца в чужбина
Обновена

Ананиев освободи директора на Фонда за лечение на деца в чужбина

Райкова искала да напусне по лични причини

Припомняме, Мариета Райкова бе поредната смяна на ръководството на Център Фонда за лечение на деца, като тя зае поста след уволнението на доктор Тинка Троева.

Самата Тинка Троева стана директор на Фонда за лечение на деца, след като предшественикът й проф. Владимир Пилософ напусна по искане на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Именно по негово време бе извършена промяна в правилника и състава на Обществения съвет на Фонда.

Пилософ ръководи само половин година, като пое Фонда, след като в края на април месец 2016 г. ГДБОП и прокуратурата показно влязоха и обвиниха дългогодишния предишен директор Павел Александров в корупция и престъпления. Сред обвиненията, които излязоха в публичното пространство тогава бяха именно, че е изпращал деца да се лекуват в чужбина, въпреки че това е можело да става в България, както и че е подписвал формуляра S2, за който по-късно бе уволнена и д-р Тинка Троева.

Също така не става ясна и процедурата, по която е трябвало да подходи доктор Троева, за да спази закона.

Процесът срещу Павел Александров така и не тръгна и претърпя пълен крах, тъй спецсъдът връща обвинението на прокуратурата два пъти - първият път заради неясноти и противоречия, като беше обърнато внимание и на лексикалната и граматическата му издържаност на текста. Вторият път обвинението бе върнато заради процесуални нарушения. След като прокуратурата не обжалва решението през април месец тази година досъдебното производство срещу Павел Александров бе прекратено.