Д-р Тинка Троева е новият директор на Фонда за лечение на деца. Тя е назначена със заповед на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев от 6 март, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Тя заменя на поста досегашния директор на Фонда проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари.

Министрите създадоха фонд за лечение на болни деца

Идеята за този фонд бе на премиера Симеон Сакскобургготски

Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията, промоцията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в ЕС и здравния мениджмънт.

Д-р Троева е завършила е медицина в Медицинска академия - София през 1979 година, специалност "Детски болести". Има магистратури по "Международни икономически отношения" от УНСС и "Обществено здраве" от Университета Билефелд, Германия.

Хора, чийто мандат изтича, атакуват работещия фонд, уверен Пилософ

Хора, чийто мандат изтича, атакуват работещия фонд, уверен Пилософ

Общественият съвет към Фонда за лечение на деца гласувал решения, несъобразени със закона

През 1986 г. д-р Троева има специалност по "Социална медицина", а през 1989 г. - по "Медицинска информатика" и "Здравен мениджмънт" в Медицинска академия - София.

До 1996 година д-р Тинка Троева провежда редица специализации по промоция и превенция на здравето в Люнебург, ФРГ и Кралския колеж в Кеймбридж, Великобритания, по социална педиатрия в Германия и Австрия, както и по управление на здравното осигуряване във Германия, Холандия и Чехия.

Била е съветник в Комисията по здравеопазване в 37-то u главен съветник в 38-то Народно събрание.

Десет от 1375 деца, лекувани в чужбина, са починали, заяви проф. Пилософ

Десет от 1375 деца, лекувани в чужбина, са починали, заяви проф. Пилософ

В офталмологията, ортопедията и онкохематологията предстои обмен на опит

Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг "съветник" и "пълномощен министър" при посолствата на Република България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.

Пилософ остава начело на фонда за деца още седмица

Пилософ остава начело на фонда за деца още седмица

Семерджиев го освобождава от 6 март

Новият директор на Фонда за лечение на деца е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност в ЕС - пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция, информират от МЗ.

Пилософ не бил уволнен, поискали оставката му

Пилософ не бил уволнен, поискали оставката му

Смята, че е заради Байрям

През 2001 година д-р Тинка Троева е избрана за Жена на годината от Американския библиографичен институт за цялостен обществен ангажимент и принос към отделните обществени групи. През 2012 година КНСБ я награждава за активно съдействие и подкрепа на българските работници в Германия.

Припомняме, през април 2016 година при акция на ГДБОП във Фонда за лечение на деца бе арестувано част от ръководството. Подобен тип зрелищност не благоприятства никого, защото доста често обвиненията се оказват доста по-различни от първоначалната информация. Накрая обикновено се приключва с оправдателни присъди, коментира след акцията Деница Сачева. Тогава бе арестуван, а по-късно освободен тогавашния шеф на Фонда Павел Александров.