Абсурден беше начинът, по който бе представена информацията за зрелищната акция на ГДБОП във Фонда за лечение на деца в чужбина. Подобен тип зрелищност не благоприятства никого, защото доста често обвиненията се оказват доста по-различни от първоначалната информация. Накрая обикновено се приключва с оправдателни присъди.

Това коментира правозащитникът Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Според нея доверието във фонда е категорично нарушено в момента и със сигурност той няма да може да събира дарения. Тя е убедена, че работата на новия шеф на фонда проф. Владимир Пилософ ще бъде много по-сложна от когато и да било.

Показна саморазправа на Москов била акцията във Фонда за лечение на деца

Показна саморазправа на Москов била акцията във Фонда за лечение на деца

Това твърди Десислава Хормузова от Обществения съвет към фонда

"Друга важна подробност е, че фондът е второстепенен разпоредител на бюджетни средства. Министерството на здравеопазването следва да извършва оперативен контрол върху това какво се случва там”, обясни Сачева. 

По думите ѝ, основният проблем на българските деца е, че те продължават да се лекуват с дарения, а основният проблем на родителите е, че търсят първо медиите, за да могат да събират средства, а не вярват в българската здравна система.

"Това е големият дебат – така ли трябва да се организира лечението на нашите деца”, посочи още Деница Сачева.

От своя страна новият ръководител на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ изтъкна, че неговата задача оттук нататък е да се стабилизира работата в поверената му институция и да се върне доверието в него.

"Надявам се това за мен в личен план да бъде временно нещо, тъй като имам достатъчно стаж зад гърба си и да бъда директор не ме блазни”, подчерта проф. Пилософ. 

"Фондът има две структури. Едната е чисто административната, на която е бил шеф Павел Александров и която сега аз поемам. Другата е общественият съвет, който заседава два пъти в месеца и взима решения за пациентите, които трябва да бъдат изпратени за лечение в чужбина. Не се занимава с оперативното управление на фонда", поясни проф. Пилософ.

Новият директор уточни, че ако едно лечение може да бъде проведено в България, е нормално това да се случи. Фондът се занимава със сложни медицински случаи, които изискват сериозен анализ. Имало случаи, когато дори в чужбина едно дете не може да бъде излекувано.