Арестувани са служители при операция на ГДБОП, която се проведе в сградата на Фонда за лечение на деца в чужбина.

Операцията е започнала по време на заседание на Управителния съвет, който е трябвало да разгледа поредните досиета на нуждаещите се деца.

Разследването се води от няколко месеца и засяга нарушения на дейността на Фонда. Става въпрос за злоупотреби при заплащането на транспорта на децата в чужбина и уреждането на престоя им там.

Спешно назначават проф. Пилософ за шеф на Фонд за лечение на деца

Спешно назначават проф. Пилософ за шеф на Фонд за лечение на деца

След ареста досегашният шеф Павел Александров е освободен от министъра

Като пример се посочва настаняването на болни деца в частни апартаменти вместо в клиники, като така се е злоупотребявало със средства на фонда.

Операцията е под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от институцията. Разследването е по досъдебното производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления на длъжностни лица от Центъра.

Според съобщението от прокуратурата те са извършвали длъжностни престъпления и са получавали подкупи.

Опасяват се арестите да не спрат дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина

Опасяват се арестите да не спрат дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина

Днес освен предвидените 43 случая е трябвало да се разгледа и един спешен случай

Задържани за срок от 24 часа са 8 лица, сред които е и директорът на фонда – Павел Александров.

Припомняме, Павел Александров бе уволнен като шеф на Фонда от здравния министър в кабинета „Орешарски” Таня Андреева. Служебният здравен министър Мирослав Ненков от кабината „Близнашки” обаче го възстанови на поста.

Според информация на БНТ по време на разработката са се появили и имена на журналисти, но не се съобщава какво е тяхното участие и роля в престъпната схема.

От Спецпрокуратурата обещават повече информация да бъде предоставена утре след приключване на първоначалните действия по разследването.

Пред журналисти Красимира Величкова, която е част от Обществения съвет във фонда обясни, че днес е трябвало фондът да заседава от 12.30 часа и да разгледа случаите на 43 деца.

„Дойдохме на заседание, но аз дори  не успях  да стигна до горе, когато колегите ми се обадиха, че са дошли от ГДБОП и са арестували Павел Александров”, обясни Величкова.

Всичко е вятър и мъгла, коментира Радан Кънев акцията във Фонда

Всичко е вятър и мъгла, коментира Радан Кънев акцията във Фонда

PR-ите управляват страната, докато крадците управляват парите ни.

Тя припомни, че преди няколко месеца са алармирали, че се бавят плащанията от МЗ за лечението на деца. По думите й тогава обяснението от страна на здравното министерство е било, че във фонда тече проверка и има доклад за нарушения.

От Обществения съвет са направили постъпки по Закона за достъп до обществена информация , за да се запознаят с доклада, но не са го получили.

„Ние като обществен съвет сме информирани само за това, че има дребни административни нарушения”, заяви тя.

На въпрос колко са арестуваните Величкова заяви, че не разполага с информация, но уточни, че във фонда работят не повече от 10 души.

Тя посочи, че е в обществения съвет от 2012 г. и всичко, което са изисквали като информация и отчетност им е било предоставяно своевременно.

Величкова каза още, че са притеснени за самия директор, който миналата година е претърпял тежка сърдечна операция и искат да разберат за какво става дума, какви са проблемите. „Не мога да си го обясня, ние самите сме в истински шок”, коментира представителят на обществения съвет.