Правителството прие и постановление за създаването на фонд за лечение на болни деца.
Идеята за този фонд бе на премиера Симеон Сакскобургготски и политическият съвет на НДСВ прие преди време решение да отпусне 5 млн.лв. от бюджетните излишъци и да дари 500 хил. собствени средства за учредяването му.

С това постановление според вицепремиера Лидия Шулева се институционализира дарителството в България и изчезват съмненията как се разходват дарените пари.

11-членен обществен съвет, утвърден от правителството ще решава кои деца имат нужда от отпускане на средства. Решението коя държава и кое лечебно заведение да бъде избрано остава право на родителите.

В съвета влизат представители на Министерството на здравеопазването, на социалната политика, Здравната каса, Агенция за защита на децата и Обединени медии на ротационен принцип.

При отпускане на парите ще бъде спазен принципа за съфинансиране и част от средствата ще идват от фонда, а част от семействата, като 100% заплащане на лечението със средства от фонда ще се прави по изключение само за крайно нуждаещите се.

За работата на фонда министърът на здравеопазването формално ще се отчита пред Министерси съвет, но истинският отчет ще се прави пред обществеността чрез медиите, увери Шулева.

В постановлението е залегнала и идеята за т. нар. Благотворителност по ведомост – всеки работещ ще може да внася по 1 лв. или повече от своята заплата по сметките на фонда.
Всички дарения, направени от фирми ще бъдат признавани изцяло за разходи и това ще залегне в данъчното законодателство между първото и второто четене на проектите в Народното събрание увери Шулева.

За 2004г. към Комисията за лечение в чужбина към здравното ведомство вече са се обърнали родителите на 24 деца, като обикновено разглежданите случаи са по 50-60 на година, каза зам.-здравният министър проф, Олег Хинков.