Фондът за лечение на деца работи, а подадените оставки на членове на обществения съвет са акция на хора, чийто мандат така или иначе скоро изтича. Това коментира директорът на фонда проф. Владимир Пилософ пред БиТиВи.

По думите му забравя се, че фондът е една държавна администрация, където трябва да се спазват определени правила.

Общественият съвет скептичен за работата на Фонда за лечение на деца

Общественият съвет скептичен за работата на Фонда за лечение на деца

Създават се нови условия за забавяне на досиетата на децата

Одобрение или отхвърляне на молба за финансиране на лечение трябва да се реализира чрез закона или правилата на фонда, а според Пилософ общественият съвет към Фонда понякога взима несъобразени със закона решения.

Като пример директорът даде случай е с дете, за което специалистите отхвърлят лечение в чужбина и посочват, че то може да стане в България. От съвета обаче са се свързали с родителите и са им казали, че молбата им е одобрена.

Директорът заяви, че според него поставянето на ред в работата на Фонда пречи на някого.

Фондът отказа лечение в Германия на момче с рак на костите

Фондът отказа лечение в Германия на момче с рак на костите

Четиригодишният Емил Каров...

Проф. Пилософ отхвърли обвиненията, че случаите на изпратени в чужбина деца са намалели, с аргумент, че през последните 6 години около 70% от случаите се одобряват за лечение в България, а останалите в чужбина. Съотношението остава и в момента същото.

Припомняме, миналата седмица две оставки бяха хвърлени в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца - на доц. Анелия Буева и на Десислава Хормузова.

Националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева вотворено писмо обясни, че не е съгласна както с начина на работа при настоящото ръководство, така и с набързо приетия нов правилник за работа на Фонда.

Тази седмица и Български дарителски форум изтегли представителя си в Обществения съвет. 
Родители на деца, на които е отказано лечение, вече подготвят протести.