Фондът за лечение на деца не помага на децата, стана ясно от думите на член на Обществения съвет пред БНР. 

"Фондът за лечение на деца не работи в полза на децата, а нашата мисия и кауза като членове на обществения съвет е именно в това. Новият правилник не помага на децата да се лекуват нито по-бързо, нито по-успешно, родителите са принудени да си търсят оферти сами и наистина цари хаос", заяви Нели Логофетова, член на Обществения съвет към фонда като представител на Националната асоциация на децата и младите с диабет.

Тя определи двете оставки на членове на Обществения съвет от последните дни - на доц. Анелия Буева и на Десислава Хормузова като достойна постъпка.

"Формалността и подмяната на решения обезсмисля нашето присъствие и нашите усилия. Оформя се тенденция за много кратки становища на външните експерти, които не ни дават увереността, че правим най-доброто за детето, а пренесено в дневния ред на заседанията – там има и сгрешени диагнози. Може би часовникът върви назад, а не напред.

Може би моят мандат след интервюто, което давам, ще бъде прекратен, предположи още Логофетова. Мандатът й изтича в средата на октомври.

Припомняме, в сряда националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева напусна обществения съвет на Фонда за лечение на деца в знак на протест срещу работата на институцията. В отворено писмо тя обясни, че не е съгласна както с начина на работа при настоящото ръководство, така и с набързо приетия нов правилник за работа на Фонда.

На следващия ден представителят на гражданска инициатива "Спаси, дари на" Десислава Хурмузова също напусна Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца".

"Не можем по никакъв начин да гарантираме на родителите, че решенията на Обществения съвет (ОС) ще бъдат изпълнени. Оставането ни там само би легитимирало хаоса, злонамереността и тоталната некомпетентност на онези, които превзеха фонда на 20 април, пише на сайта save-darina.org.