Българският дарителски форум не подкрепя промените в правилника за работа на Фонда за лечение на деца, които бяха одобрени вчера от правителството.

Красимира Величкова от неправителствената организация посочи, че тези промени няма да направят работата на Фонда по-бърза и ефективна, а напротив - създават се нови условия за забавяне при разглеждане на досиетата на децата, които кандидатстват за лечение. Освен това начинът, по който се работи във Фонда, на практика почти не се променя.

Не се променят и най-съществените проблеми в работата на Фонда. Според Величкова, която е и член на Обществения съвет, най-много деца, които кандидатстват за лечение в България, са за поемане на медицински изделия. Правилата тук не се променят.

Общественият съвет е предложил тези случаи да се прехвърлят към НЗОК, така че всяко дете изобщо да не се налага да кандидатства, когато има нужда от подобен тип лечение, обясни Величкова, цитирана от БНР.

Тя обясни и че правилникът на Фонда няма как да постави срок на НЗОК, която ще издава формуляр С-2 за планово лечение в рамките на ЕС. Това създава предпоставка за забавяне.

Според Величкова промените в правилника няма да направят Фонда по-бърз и по ефективен, но дават възможност за нови административни извинения.