Общественият съвет не е този, който би следвало да дава разрешенията, както се изразяват от министерството, но той е общественият коректив. Това заяви пред БНР експертът по медицинско право адвокат Мария Петрова във връзка с изказването на зам.-министъра по здравеопазването Атанас Кундурджиев за промени в съвета.

Петрова подчерта, че общественият съвет трябва да предпазва на първо място администрацията на фонда, която окомплектова преписките на децата, т.нар. външни експерти и директора му при взимането на решенията. Според нея външните експерти са основният и голям проблем на фонда.

Мария Петрова призна, че е много притеснена от това, че ще се променят функциите на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Притеснява я и аргументът, че в момента в него има хора, които не са медици. Юристът подчерта, че хората в състава на Обществения съвет не са на заплата и не взимат експертни решения, тъй като са част от един консултативен орган. По думите й се сменят директорите на фонда, но администрацията винаги остава анонимна.

Общественият съвет към фонда за лечение на деца да съветва, а не да решава

Общественият съвет към фонда за лечение на деца да съветва, а не да решава

Има хора, които не се занимават с медицина, обявиха от Здравно

Мария Петрова коментира, че е нормално всеки да сгреши, но когато грешките стават системни, е нормално от фонда първо да потърсят отговорност от служителите си, а след това министерството да се намеси и да види, че тази администрация не работи добре.

Експертът по медицинско право смята, че по-скоро е необходима коренна промяна в правилата на функциониране на Фонда за лечение на деца и заложените механизми, за да действа той ефективно.

Според Мария Петрова не е задължително т.нар. експерти, които дават външни становища, да са национални консултанти или председатели на научни дружества, които в България са едни неправителствени организации. Тя не разбира защо ако министерството има такъв голям проблем с Обществения съвет, няма проблем с представители на други НПО-та, били те и лекари. Петрова пита защо министерството кредитира доверие към едните, а отнема такова от хора, които не са медици, а имат функцията да информират обществото какво се случва във фонда и предпазват от професионално изкривяване администрацията и директора.

Очаква се на днешното заседание на фонда да бъде представен новият директор Тинка Троева.