Няма да бъдат отнети функциите на Фонда за лечение на деца. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в ефира на bTV.

Начева обясни, че Министерството на здравеопазването (МЗ) ще направи среща с всички пациентските организации, за да се обяснят всички промени, които се очаква да се направят.

Преразходът на Касата бил заради лечението на българи в чужбина

Преразходът на Касата бил заради лечението на българи в чужбина

Държавата да не абдикира от солидарния модел на здравеопазване, иска Таушанов

Тя припомни, че през последните години е имало много недобри практики в здравеопазването и Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще съчетаят най-добрите практики, като преминат в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

Досега се търсеха три оферти и документите се подаваха в Касата и във Фонда за лечение на деца. Сега на едно място ще се съчетава подаването на документи и ще има хора, които ще се грижат за това вместо родителите.

Лечението, свързано с трансплантациите, ще се осъществява от касата, тя е компетентната институция за издаването на формуляри и по-нататъшното лечение, увери тя.

Д-р Георги Деянов става директор на Фонда за лечение на деца

Д-р Георги Деянов става директор на Фонда за лечение на деца

До май 2017 г. е бил главен секретар на Фонда

Промяната във Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина има за цел промяна на административния капацитет. Трябва да има подобрение на резултатите в двете структури, уточни зам.-министърът.

По-важен е фактът, че ще се осигури пълна прозрачност на НЗОК в тази посока, посочи Начева и добави, че е имало пропуски в досегашната система на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина.

"Няма да има риск за пациентите и за дейностите, които ще извършват двете институции", даде да се разбере заместник-министърът.

Само едно звено в НЗОК за лечението на българи в чужбина

Само едно звено в НЗОК за лечението на българи в чужбина

Това предлага кандидатът за управител на НЗОК Дечо Дечев

Министерство на здравеопазването разбирало тревогата на хората, страдащи от белодробни заболявания и работело в три посоки, за да разреши проблема. На първо място се работело за национална кампания за донорството, проучване на възможности наши специалисти да бъдат обучавани в чужбина или хора от чужбина да дойдат в България. Установени са и контакти с Австрия и Германия за възможност за извършване на трансплантации.

"Ще направим всичко възможно да помогнем на хората, всеки ден осъществяваме връзка с тях", поясни Начева.

"Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това ще помогне да се подобри административния капацитет, без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали", подчерта Начева.