НЗОК да сключва рамкови договори с водещи специалисти от чужбина по всяка медицинска специалност. За това настоя д-р Дечо Дечев, кандидат за управител на НЗОК.

Дечев заяви това, след като бе изслушан от депутатите в ресорната здравна комисия. Кандидатурата на д-р Дечев ще бъде предложена за гласуване в Народното събрание на 20 юли.

Нова лекарствена политика и контрол предлага номинираният на шеф на НЗОК

Нова лекарствена политика и контрол предлага номинираният на шеф на НЗОК

Номинацията на Дечо Дечев е на ГЕРБ и Патриотите

Д-р Дечев коментира пред журналисти идеята за създаване на единно звено в НЗОК, което да се занимава с лечението на българи в чужбина.

"В края на краищата става въпрос за български граждани и не виждам причина те да преминават през Комисията за лечение на българи в чужбина в Министерството, вторите през Фонда за лечение на деца, третите през НЗОК".

По думите на кандидата за шеф на НЗОК всичко това трупа излишен административен екип.

"Второто нещо, ако този екип бъде на едно място, ще предлага много по-компетентна помощ и грижа. Третото, което за мен е най-важно, променяме модела от това да харчим пари и да плащаме на чуждите болници, след като 80% от тази дейност спокойно може да се извършва в нашите болници и те да получават допълнително финансиране за това", обясни Дечев.

По думите му именно НЗОК има най-богат опит в това отношение, тъй като там има международен отдел. Дечев заяви, че ще се сключват по всяка специалност рамкови договори с водещи експерти от водещи болници, които при нужда ще се канят у нас.

Плащане ще има, ако се осъществява дейност и то при публично ясни и прозрачни правила.

Относно промените в лекарствената политика д-р Дечев коментира пред журналисти основните принципи, които би желал да бъдат приети.

Първият принцип е принципът на солидарността, който, по думите му, вече е приет.

"Другият, за който ще кажа все още има какво да се изчиства като дейности на изхода на системата за една и съща диагноза на база на международно приети критерии пациентът да получава едно и също финансиране, което да покрива лечение с доказано качество и ефективност".

Така пациенти, които ще желаят над гарантираната им сума да заплатят лечение, което не се включва в тази сума ще могат да доплатят. "Тоест те ще ползват сума, която имат право всички лица и над нея, ако желаят биха доплатили сума, която покрива другото лечение", обясни той.

Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от шефското място в НЗОК
Обновена

Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от шефското място в НЗОК

Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Здравната каса

На въпрос това узаконява ли доплащането Дечев коментира, че то и сега съществува.

"Това, което казах и което ви дадох пример, е, че в момента независимо от ефективността на терапията, НЗОК заплаща пълното лечение независимо от това колко струва то. По този начин се ощетяват други пациенти, които са ползватели на други услуги, било то болнични, извънболнични и др", обясни той.

Ананиев подкрепя нов управител на НЗОК при консенсус

Ананиев подкрепя нов управител на НЗОК при консенсус

Изборът на управителя на НЗОК е въпрос на политическо решение

Д-р Дечев настоя, че тогава, когато се приравнят всички ползватели до еднакъв лимит за дадена диагноза, който лимит покрива лечение, отговарящо на всички международни критерии за качество и ефективност, е правилният ход.

На въпрос дали в момента касата плаща за клинична пътека, Дечев заяви, че в момента касата плаща на различни принципи. Единият принцип е този на клинична пътека, в която рамките на сумата по клиничната пътека, лекуващият лекар избира какъв вид терапия да приложи, но касата заплаща в рамките на съществуващата клинична пътека. Така в дейността на онкологията и за някои други медицински дейности пациентите са неравопоставени като стойност на лечението и именно това касае предложението.

На въпрос в какъв период трябва да се осъществи остойностяването на медицинските дейности, кандидатът за управител на НЗОК посочи - три месеца.

Ананиев подкрепя нов управител на НЗОК при консенсус

Ананиев подкрепя нов управител на НЗОК при консенсус

Изборът на управителя на НЗОК е въпрос на политическо решение