Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще подкрепи тристепенна система за избиране управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ако получи консенсус от всички политически сили в парламента.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на участието си в здравната комисия в отговор на въпрос как се избира управителят на НЗОК и какви са неговите правомощия и отговорности.

Ананиев предупреди, че ако получи подкрепата на политиците, то всички ще носят отговорността на решенията си, защото когато е променена старата система на управление, е имало доста предупреждения за недостатъци.

И досега има доста недостатъци в действащата система на управление.

Здравният министър констатира, че изборът на управителя на НЗОК е въпрос на политическо решение, което би могло да въздейства върху организацията, управлението и функционирането на НЗОК.

 

Управляващите да представят най-накрая ясна визия за НЗОК

Управляващите да представят най-накрая ясна визия за НЗОК

ДПС настоява за реформа и промяна на модела, парламентът се проваля в избора на управители

В Комисията по здравеопазване бе отчетено, че откакто изборът на управител на НЗОК е поверен на Народното събрание, управителите на НЗОК си отиват все по-бързо. Колкото по-консенсусно се избират управителите на НЗОК, толкова по-бързо си отиват и подобни решения не водят до нищо добро и непредвидимо.

Запитан как са установени 28 000 български медикаменти в Истанбул, които са минали границата с Турция, здравният министър обясни, че Министерство на здравеопазването е разбрало за информацията от медиите. По думите му, ако става въпрос за лекарства, които нямат наркотични вещества, легалният износ не е забранен нито в България, нито в другите страни-членки на ЕС. Но в случай, че медикаментите съдържат в себе си наркотични вещества, само министърът на здравеопазването на съответната държава, би могъл да даде разрешение за техния внос или износ.

Ананиев отрече да е подписвал разрешения за износ или внос на медикаменти, които съдържат наркотични вещества.

 

Контрол върху Надзора на Здравната каса искат от БСП

Контрол върху Надзора на Здравната каса искат от БСП

Управителят на НЗОК, който участва в Надзорния съвет, трябва да има право на глас

Припомняме, на 20 юни депутатите освободиха д-р Камен Плочев от позицията директор на Касата. Той бе 17-ия директор в 18-годишната история на НЗОК.

На 25 юни за временен шеф на Касата бе избрана д-р Йорданка Пенкова.

В края на февруари проф. Камен Плочев бе приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури. Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна ситуация между ръководителите на двете институции.

Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев, защото проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

На 14 юни Здравната комисия гласува оставката на Камен Плочев.

Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Националната здравноосигурителна каса.