Управителят на НЗОК, който участва в Надзорния съвет, трябва да има право на глас. Освен това е необходим контрол върху дейността на Съвета. В последните няколко години нито един управител на НЗОК не е изкарал целия си мандат, а повечето от тях са били на поста по-малко от година. Това съобщи пред БНР проф. Георги Михайлов - депутат от "БСП за България".

По време на вчерашното парламентарно заседание той обяви, че левицата ще предложи законодателни промени в избора на управителя на НЗОК.

Георги Михайлов уточни и част от промените, които ще предложи за обсъждане. От промяна се нуждае и числения състав на Касата, тъй като тя е обществена организация, а в момента председателят на Надзорния съвет е заместник-министър на здравеопазването.

"Всичко това прави НЗОК един обикновен платец, една обикновена касичка, която става предмет на тежки противоборства между определени интереси. Това трябва да се промени и да се потърси баланс в интерес на обществото. Липсата на контролен съвет върху Надзорния съвет, т.е. възможността да не бъде контролирана дейността на Надзорния съвет от никаква институция практически, освен де юре от парламента, но с така съществуващите законови норми де факто от никой".

Проф. Михайлов заяви, че е време да се обърне внимание на проблемите, свързани с финансирането на здравната система. Той изрази мнение, че има групи от интереси, които се опитват да дирижират запазването на статуквото. Според него само промени в избора на управител на НЗОК няма да решат всички проблеми в здравеопазването, чиято дейност и финансиране се регулират на 90% от Касата.

Той обобщи сегашната практика на Здравната каса - механично прочитаме всеки 9-10 месеца един ферман от правила, които не са се променили от години. Избира се една личност и тя става изкупителна жертва на всички неуредици, които се случват в системата на здравеопазването. "Безспорно има някои групи от интереси, които дирижират и се опитват да дирижират запазването на статуквото", каза проф. Михайлов.

Депутатът смята, че проблемите на НЗОК и предложенията за решенията им трябва да се разгледат надпартийно, за да се постигне консенсус.

"Имаме искреното желание да се погледне на здравния модел, на неговото управление и финансиране, надпартийно, да се постигне консенсус във всички важни решения. Трябва обаче да споделим, че всички документи, които излизат до момента през първите шест месеца на годината постигнаха негативен отзвук в цялата професионална общност, те не бяха консенсусно одобрени като документи и така не бяха създадени. Ако и сега се получи така, то консенсус трудно може да бъде постигнат", допълни проф. Михайлов. 

Припомняме, на 20 юни депутатите освободиха д-р Камен Плочев от позицията директор на Касата. Той бе 17-ия директор в 18-годишната история на НЗОК.

На 25 юни за временен шеф на Касата бе избрана д-р Йорданка Пенкова.

В края на февруари проф. Камен Плочев бе приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури. Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна ситуация между ръководителите на двете институции.

Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев, защото проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

На 14 юни Здравната комисия гласува оставката на Камен Плочев.

Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Националната здравноосигурителна каса.