Подуправителят на Здравната каса д-р Йорданка Пенкова е временно изпълняващ длъжността управител на НЗОК. Това решиха членовете на Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на днешното си заседание. Пенкова ще ръководи Касата до приемане на решение на Народното събрание за избор на нов управител на НЗОК.

Очаква се на утрешното заседание на Здравната комисия в парламента да бъдат приети процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Касата.

Ще бъдат публично представени документите и изслушването на кандидатите в Комисията по здравеопазването, както и на процедурата за избор от Народното събрание.

Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от шефското място в НЗОК
Обновена

Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от шефското място в НЗОК

Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Здравната каса

На 20 юни депутатите освободиха д-р Камен Плочев от позицията директор на Касата. Той бе 17-ия директор в 18-годишната история на НЗОК.

Припомняме, в края на февруари проф. Камен Плочев бе приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури. Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна ситуация между ръководителите на двете институции.

Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев, защото проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

На 14 юни Здравната комисия гласува оставката на Камен Плочев.

Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Националната здравноосигурителна каса.