Депутатите освободиха председателя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев със 109 "За", 72 "против" и 30 "въздържал се".

На днешното обсъждане се събра кворум след ексцесиите миналата седмица. Денят започна кротко с гласуване на седмичния дневен ред.

Само депутатът Антон Кутев от БСП се оплака, че не му се прокарва в работата на законотворците Законопроектът за лихвоточките. Вие лъжете избирателите, обвини той герберите и председателя на парламента Цвета Караянчева.
Тя го успокои, обяснявайки, че ще се опита да повлияе на Менда Стаянова, председател на бюджетната комисия, за да го включи в дневния ред на комисията й.

Това е един изключително добър специалист. Това е изключително отговорен човек. Това заяви депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на дебатите за предсрочното прекратяване на пълномощията на шефа на НЗОК Камен Плочев.

17 години Иванов работел заедно с Плочев и даде висока оценка за него като лекар. Три месеца Здравната каса е на автопилот, по думите му. Това обаче повече не може да продължава. Трябва да се вземат отговорни решения, каза Иванов.

Славчо Велков от БСП припомни, че Плочев с писмото си казва, че не подава оставка. По думите му Плочев не е представил решение на ТЕЛК за нетрудоспособност.

Червеният депутат припомни скандала между МЗ и НЗОК, при който започна кръстоносен поход срещу Камен Плочев. По мнението на Славчо Велков Касата натрупала дългове при управлението на днешния здравен министър Кирил Ананиев, който бе част от надзора на НЗОК.

НЗОК продължавала да трупа дългове. Това, което правите е недостойно, обвини Велков. Катастрофата е сбор от съвкупност от трагични събития, заяви той.

Депутатите от ДПС също защитиха Камен Плочев. Не професор Камен Плочев е човекът, който трябва да си подаде оставката, други хора трябва да си отидат, заяви Нигяр Джафер.

В случая не става въпрос за гласуването на личното волеизявления на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца, по думите й.

Според нея случаят е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването. Досега 17 управители на НЗОК са били освобождавани и се е стигнало дотам, че нито един не е изкарал пълен мандат.
Днес обсъждаме една полуоставка, която е симптом за нашата дейност, добави Нигяр Джафер. Имаме време, което е безвъзвратно загубено, защото бяха допускани много грешки, каза тя. Няма невинни, подчерта Нигяр Джафер.

ДПС очаквало оставката на Плочев, макар и грешката да е в системата

ДПС очаквало оставката на Плочев, макар и грешката да е в системата

Трябва нов модел, който да се спазва, независимо кой управлява

Припомняме, в края на февруари проф. Камен Плочев бе приет в болница. Преди това здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му от поста управител на НЗОК.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури.
Проф. Плочев отказа да подаде оставка тогава, но излезе в продължителен болничен, след като бе приет по спешност в болница.

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликтна ситуация между ръководителите на двете институции. 

Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев, защото проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

На 14 юни Здравната комисия гласува оставката на Камен Плочев.

Камен Плочев бе избран за председател на Здравната каса през лятото на 2017 година. Той е 17-ият управител в 18-годишната история на Националната здравноосигурителна каса.