Надзорният съвет на НЗОК утре решава за Камен Плочев. Това стана ясно от коментара на здравния министър Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия.

Министърът даде висока оценка за работата на Надзорния съвет. Той обясни, че касата не може да освободи Камен Плочев, а ще проведе заседание и ще излезе с предложение до Народното събрание, което е органът, който може да го отстрани. Така Ананиев обясни на законотворците, че именно в техните ръце е да решат дали Камен Плочев ще остане начело на НЗОК.

Ананиев амбициран за електронни рецепти тази година
Обновена

Ананиев амбициран за електронни рецепти тази година

България все още няма електронно здравеопазване

Министърът поясни, че ако парламентът реши той да остане на поста си, в Министерство на здравеопазването щели да продължат да работят с Плочев.

Припомняме, миналата седмица шефът на НЗОК Камен Плочев изпрати писмо до Надзорния съвет на касата, което първоначално се възприе като подадена оставка. Самият Плочев обаче обясни след това, че не си подава оставката.

Оттегля ли се шефът на НЗОК?

Оттегля ли се шефът на НЗОК?

Камен Плочев депозирал писмо в Надзорния съвет на касата

За втори път от както министър Кирил Ананиев пое ръководството на Министерство на здравеопазването се поражда конфликта ситуация между ръководителите на двете институции. Първият път министър Ананиев поиска оставката на Плочев с аргумент, че си е позволил да поиска актуализация на бюджета на касата без това да е съгласувано с Министерство на здравеопазването. Въпреки че тогава имаше обвинения за прикриване на документи, Плочев бе категоричен, че е спазил всички законови процедури.