Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е подал оставка - първоначално новината тръгна като слух, като от пресцентъра на НЗОК потвърдиха информацията за news.bg.

С писмо до Надзорния съвет на касата, с което News.bg разполага, Камен Плочев уведомява, че предвид здравословното си състояние не може още един месец да изпълнява задълженията си. Реално става ясно, че Плочев не подава оставка, а оставя на Надзорния съвет да вземе решение.
Надзорният съвет е органът, 
който би трябвало да препрати една оставка към Народното събрание, тъй като то е органът, който избира управител на НЗОК. 

В отвореното писмо на Камен Плочев: "През последните три месеца поради заболяване, което изискваше болнично и домашно лечение, не бях в състояние да изпълнявам служебните си задължения. По мнение на лекуващия ми екип няма да бъда трудоспособен минимум още един месец. Тези факти изискват вземане на решение - в състояние ли е управителят на НЗОК да продължава да заема длъжността, на която е избран от народното събрание", пише в писмото на Плочев.

ДПС очаквало оставката на Плочев, макар и грешката да е в системата

ДПС очаквало оставката на Плочев, макар и грешката да е в системата

Трябва нов модел, който да се спазва, независимо кой управлява

"Вземането на решение дали да продължа да изпълнявам задълженията си като управител или да предложите на НС прекратяване на правомощията ми е ваша отговорност и разчитам, че вие ще предложите на народните представители коректната формулировка. Лично аз смятам, че законът трябва да бъде спазен", пише още Плочев до надзора. "Не подавам оставката си, защото съм твърдо убеден, че не съм нарушил закона или извършил действия, водещи до уронване авторитета на институцията, която ми бе възложено да представлявам. Нещо повече, считам, че помогнах за изясняването на един казус, чието решаване ще укрепи авторитета и доброто име н НЗОК и на РБ", изтъква още Камен Плочев.

"По време на дискусиите около горе цитирания казус се изостри тонът на комуникацията между мен и ръководството на МЗ. Бих искал да подчертая, че не намирам връзка между създалата се ситуация и моето заболяване. Ще бъде спекулация, ако някой отправя обвинения за виновност за здравословното ми състояние към когото и да е", разкрива шефът на здравната каса.

Писмото му завършва: "Очаквам вашето решение и оставам с дълбоко уважение към всеки един от вас."

За сега не се знае дали и кога Надзорният съвет ще се събере за заседание.

Припомняме, преди повече от месец Камен Плочев влезе в сериозен конфликт със здравния министър Кирил Ананиев заради процедура по актуализация на бюджета на Касата.

Пациентски организации с вот на недоверие към шефа на НЗОК

Пациентски организации с вот на недоверие към шефа на НЗОК

Проф. Плочев и зам.-мин. Начева бягат от отговорност, смята НПО

Тогава здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината беше, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси.

Тогава Плочев изнесе близки до коректните данни. Последва спешна проверка на сумите, които дължим към чужди каси. Проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха.

Депутатите от "Обединени патриоти" предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата.

Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.

Ананиев търсел помощ от БСП за оставката на Камен Плочев
Обновена

Ананиев търсел помощ от БСП за оставката на Камен Плочев

Към 31.01.2018 дълговете към чужди каси на НЗОК възлизат на 271,200 милиона лева