Пациентски организации "Заедно с теб" заявиха Вот на недоверие към управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и към зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева. Вотът на недоверие е провокиран от необходимостта от доплащането на животоспасяващи медицински изделия.

НЗОК проверява починалата пациентка в София

НЗОК проверява починалата пациентка в София

Организации твърдят, че жената е починала, защото не доплатила за лечение

Според пациентската организация проф. Плочев и зам.-мин. Начева бягат от отговорност за доплащане на медицински изделия. Всичко това провокирало напрежение у пациентите и искане за организиране на протести, вместо те да се грижат за здравето си.

"Заедно с теб" изтъква, че винаги са били готови за диалог.

МЗ спасява бюджета си на гърба на пациентите

МЗ спасява бюджета си на гърба на пациентите

Пациентската организация "Заедно с теб" иска обществени поръчки за медицински изделия

"Служителите на НЗОК са цинични към пациентите, внушавайки им, че и без този казус умират (миналата година от 105 оперирани пациенти, 7 били починали) и влизат в излишни обяснения по етапите по ценообразуването, които са дълги, като допълват, че в две страни от ЕС - Словакия и Франция има други медицински изделия, които се плащат по-ниско отколкото от нашата НЗОК", пише в официалното становище на организацията.

Техните искания са да има регулация в цените и да се изразходват по-малко и разумно публични средства, но не с цената на човешки живот.