Критична, разтревожена и крайна е оценката на председателят на сдружението Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева относно наредбата на Министерство на здравеопазването за намаляване на сумите за медицински изделия.

С нея се оказва, че пациенти трябва да доплащат за животоспасяващи интервенции, защото сумите, които НЗОК покрива са недостатъчни.

От пациентска гледна точка например наредбата, с която се намаляват плащанията засяга болни с остра бъбречна недостатъчност, получена след операция. Те имат някакви хронични заболявания. Същото важи и за изгаряния, тежки коремни операции и други интервенции, след които пациентите изпадат в шок и са с тежка бъбречна недостатъчност. В тези случаи са нужни животоспасяващи филтри медицински консумативи, които досега се покриват от МЗ, обясни Георгиева за News.bg.

Болниците през април да харчат колкото през февруари, иска Касата

Болниците през април да харчат колкото през февруари, иска Касата

Цените на 136 клинични пътеки са повишени от първи април 2018 г., припомнят от БЛС

Тя доуточни, че обикновено пациентите се нуждаят от до 3 дни лечение по тази схема за бъбречно заместителна терапия, за която филтрите струват по 774 лв, а човек в такова състояние се нуждае от два на ден. Това прави консумативите струват по 1568 лв. на ден. Общо за лечението е над 4600 лв. НЗОК калкулира и ще заплаща по 227 лв. за филтър. Така разликата от 3682 лв. трябва да бъде покрита от пациента.

Същата е ситуацията и при аферезата - животоспасяваща процедура по пречистване на кръвта, отново при остра бъбречна недостатъчност. Тя струва малко на 4000 лв. на ден за тридневно лечение, Здравната каса обаче ще плаща по 1040 лв.

Георгиева посочи и друг парадокс - в Германия роговици, които се имплантират в очите, струват по 300 лв, а в България същите са 1200 лв.

44,2% са неформалните плащания за здраве на българина

44,2% са неформалните плащания за здраве на българина

СЗО цели те да бъдат сведени до 15%

"Това което шокиращо и притеснително е, че заповедта е от 29 март, а влиза в сила със задна дата от 1 януари", обясни Георгиева.

"Тези болници са закупили консумативи, вложени са много средства от болницата", допълни тя и обясни, че това ще доведе до отрицателни финансови отчети на здравните заведения, които и сега са зле финансово.

ВАС отмени лимитите за болниците

ВАС отмени лимитите за болниците

Лекарският съюз посочва, че болниците могат да търсят в съда дължимите им суми

Тези мерки засягат голям брой пациенти и болници. Почти всички болници с реанимации ще пострадат, сред тях са УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Университетските болници в Пловдив, Варна, където има голямо струпване на пациенти с тежки заболявания от цялата страна.

"Болниците и без това изнемогват финансово", притеснена е Георгиева. МЗ, за да си спаси своя бюджет, който явно не могат да разчетат, го правят на гърба на пациентите, ядосва се тя и допълни, че е трябвало здравният министър Кирил Ананиев да си прави сметката, а "не да бъдат тези рестрикции на гърба на пациентите".

Ако държавата не може да овладее злоупотребата с цените на медицинските изделия, то тогава за какво ни е това управление, попита Герогиева?

От сдружението искат да се въведе практиката на обществени поръчки за закупуване на медицински изделия. Искат регулация, регистър и обществени поръчки. "Хората наистина изнемогват", обясни Георгиева.

Прокуратурата чака от Здравно още материали за източването на болниците

Прокуратурата чака от Здравно още материали за източването на болниците

Няма виновни за наводнението в Бургас

"Ние не оспорваме бюджета, а липсата на контрол", категорична е тя и обясни, че пари има, но няма контрол.

Ако няма нормативни изисквания, няма как да стане, обясни тя. Този контрол трябва да има нормативни промени, забрани. Трябва да има обществена поръчка и държавата да купува медицинските изделия. Сдружението иска търговците да се регистрират и да се обявят цените на консумативите.

Не сме съгласни с намалените цени от НЗОК на медицински изделия: за изкуствено сърце и други консумативи за пациенти със сърдечносъдови заболявания. Крайно е време е държавата да влезе в своите контролни функции за разходи на публични средства: да въведе задължителен регистър в ИАЛ за всички медицински изделия и да упражни контрол на цените им, заяви Пенка Георгиева.

От пациентската организация излязоха по-късно през деня и със становище, в което заявяват, че те, като организации, нееднократно са заявявали, че са за нормативни промени в посока централизирана държавна обществена поръчка за медицинските изделия.

Припомнят и случая с медицинско изделие за деца, заплащано от Фонда за лечение на деца за 800 лв преди обществена поръчка, но след такава, проведена в УМБАЛСП "Пирогов", цената му се е повишила на 1200 лв.
По този повод от "Заедно с теб" очакват проверка на всички изделия по обществената поръчка и обяснение за причините за повишение на цените.

"Очакваме институциите да спрат да създават обществено напрежение, да излязат от функцията си на едни неадекватни администратори и да пестят средства за сметка на здравето и живота на пациентите, а да започнат да провеждат ефективни нормативни здравни политики за повишаване на контрола на разходите на обществени средства и да се изправят категорично и ясно срещу лобизма", заявяват от пациентската организация.