По данни на Евростат от 2009 г. насам бариерите за достъп до здравни грижи се увеличават в повече от две трети от развитите държави в ЕС. Това са държавите с висок доход на населението.

Това заяви д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България по време на пресконференция по повод Световния ден на здравето - 7-ми април.
Тази година мотото на деня е: "Здраве за всички" или осигуряване на "универсално здравно покритие" със здравни услуги. Д-р Скендер Сила постави въпроса за необходимостта от финансова защита на населението и уязвимите негови групи.

"Нови анализи показват, че домакинствата в най-бедната една пета от населението най-вероятно биха изпитали така наречените катастрофални затруднения, най-вече по причина неформалните плащания за лекарства, които трябва да правят. Тази една пета вероятно ще пропусне или ще отложи здравни грижи поради финансови затруднения", заяви д-р Сила.

Световната здравна организация се ангажира да генерира нова информация и данни за хората, които имат нужда от финансова защита.

У нас, както стана ясно, доплащането от страна на домакинствата е по-високо от средното за ЕС и е в размер на 44,2%.

Джипитата искат НЗОК да им плати таксата за пенсионерите

Джипитата искат НЗОК да им плати таксата за пенсионерите

Търсят си и средствата по националните програми за ваксинопрофилактика

Тревога будят и нивата на тютюнопушене - с около 30% повече от средното за Европейския регион на СЗО. Притеснителен е и разпространяващият се все по-висок процент на хора с наднормено тегло (55%) и хора със затлъстяванe (21%).
Те обаче остават сравними със средните стойности за ЕС. По данни на СЗО нивата на прием на алкохол у нас също са по-високи от средните за региона.

"Едно от основните притеснения е високият процент неформални разходи на домакинствата за здравеопазване - по-високи от средното", посочи д-р Сила. Въпреки това по думите му през последното десетилетие България отбеляза напредък що се отнася до общия здравен статус на населението.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Просрочените дългове на НЗОК са 133 млн. лв.

Разминаването се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи

Основните предизвикателства, които остават, са незаразните болести - рак и болести на кръвообращението, на второ място, високият процент население, което пуши и употребява алкохол, на трето място - широкото разпространение на затлъстяването и не на последно място - високият дял на разходите на домакинствата за неформални плащания за здраве.

Световната здравна организация се ангажира с техническа помощ за реформа на съществуващия модел на здравеопазване. Очаква се до средата на май у нас да пристигне експертна мисия, която да направи своеобразна "диагноза" на здравната система и да излезе с конкретни препоръки.

Счетоводната политика на НЗОК е объркана, призна зам.-министър

Счетоводната политика на НЗОК е объркана, призна зам.-министър

Тази година касата няма да има проблем с разплащането на дългове

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова отбеляза доброто сътрудничество между България и Световната здравна организация, към която страната ни се е присъединила само два месеца след създаването й.

Директорът на регионалния офис на СЗО в България д-р Скендер Сила визира още, че се очаква техническа подкрепа за реформа по отношение на здравното застраховане и финансирането на системата. Той подчерта, че цел на Световната здравна организация е неформалните плащания да бъдат сведени до 15%.

Д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване заяви, че след промяната на механизмите преди две години здравнонеосигурените са били сведени до 500 хиляди. Тя заяви, че остават зад решението здравноосигурителната вноска да е 8%, като ще се търси рационално изразходване на тези средства.