До края на март се очаква от Министерството на здравеопазването да изпратят допълнителни материали за финансовото състояние на седемте болници в страната, които се проверяват от прокуратурата. Сред тях е и УМБАЛ-Бургас.

Това заяви в Бургас говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БТА. Тя пристигна в морския град за участие в тържеството по повод 20 години от създаването на Апелативна прокуратура-Бургас.

Арнаудова каза, че под прицел на прокуратурата не са болниците и хората, които се грижат за пациентите, а действията на онези лица, в резултат на които здравните заведения са доведени до тежко състояние.

Министри и зам.-министри могат да бъдат обвинени за това, че са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на закона.

Припомняме, на 19 март Арнаудова заяви, че се проверява дейността на министри и на зам.-министри на здравеопазването от 2010 година. Това стана три дни след като на 16 март от прокуратурата обявиха, че проверяват "Пирогов" и още шест общински болници.

Ще проверяваме и здравни министри от 2010 г., заканиха се от прокуратурата

Ще проверяваме и здравни министри от 2010 г., заканиха се от прокуратурата

Държавното обвинение разширява кръга на разследваните за общинските болници

"Ако се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, включително министри и заместник-министри, са дали разрешение за упражняване на медицински дейности в нарушение на закона, ще бъдат обвинени по делата за безстопанственост на болниците в страната", заяви Арнаудова.

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Производства се водят Софийска градска прокуратура

Касае се за безстопанственост, разпитват се свидетели, ще бъдат назначени и необходимите експертизи, каза още тя. Арнаудова добави, че предмет на разследването са умишлени и неумишлени действия по безстопанственост, но и сключването на явно неизгодни договори.

Идентифицираха и петата жертва на наводнението в Бургаско

Идентифицираха и петата жертва на наводнението в Бургаско

Полицията потвърди, че откритото тяло в Мандренското езеро е на Стоянка

Към момента няма обвиняеми за наводненията в Бургаско през октомври 2017 г., стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор. Апелативният прокурор в Бургас Любомир Петров добави, че се очаква изготвянето на основната експертиза.

Арнаудова спомена и сигналите срещу престъпни деяния на кметове и заместник-кметове. С промените в Наказателно-процесуалния кодекс от 5 ноември 2017 г. в Спецпрокуратурата само до 15 февруари са постъпили 102 сигнала. Според нея, това означава доверие и изключителна отговорност към случаите да се отговори на обществените очаквания за пълно и обективно разследване.

Тя припомни, че месец след постъпване на сигнала срещу кмета на Септември Марин Рачев прокуратурата е извършила всичко необходимо, за да се стигне до резултат. По аналогичен начин ще се действа и при всички останали сигнали.

Отстраниха кмета на село Буковец за трафик на хора

Отстраниха кмета на село Буковец за трафик на хора

Димитър Петров е заловен с мигранти на границата през 2015 г.

Припомняме, втори кмет беше отстранен от поста си заради участие в трафик на хора. На 21 март 2018 г. кметът на село Буковец в община Брусарци Димитър Петров бе отстранен от поста си заради влязла в сила присъда срещу него за трафик на хора.

На 31 януари 2018 г. ВАС окончателно прекрати мандата на кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков. Причината за прекратения мандат е отсъствие от работа в продължение на 4 месеца. Кметът има присъда в Испания за трафик на хора.

Темелков бе задържан през юни, 2017 г., заедно с още 8 лица от региона. Той е обвинен от съда в Марбея за трафик и сексуална експлоатация на жени и впоследствие екстрадиран в Испания.

През септември 2017 г. общинската избирателна комисия в Септември прекрати мандата на кмета Пламен Темелков. И тогава причината бе системно неявяване на работа. Изненадващо Темелков се върна в Семчиново, след като е бил пуснат под гаранция от испански съд.