Отстраниха кмета на село Буковец в община Брусарци Димитър Петров. Причината е влязла в сила присъда срещу него за трафик на хора, съобщиха от общината в Брусарци, цитирани от Нова телевизия.

Димитър Петров бил задържан от гранични полицаи на километър от българо-сръбската граница във видинско при опит да прехвърли 35 мигранти от арабски произход в Сърбия. Това е станало през септември 2015 година. Мигрантите били натоварени в два микробуса и три леки коли, като Петров шофирал един от микробусите.

Срещу него и останалите четирима шофьори започнало разследване. Месец по-късно, през октомври 2015 година Димитър Петров спечелил кметските избори в село Буковец и започнал да управлява.

В началото на 2017 година Районният съд във Видин осъдил Димитър Петров на година лишаване от свобода и глоба от 1000 лева. Той обжалвал пред Окръжния съд.

Присъдата е намалена на 8 месеца условно с тригодишен изпитателен срок, като основен аргумент за по-лекото наказание бил фактът, че по това време Петров бил безработен.

От общината в Брусарци уточниха, че в село Буковец е назначен кметски наместник. Селото е под 350 жители и според новия изборен кодекс там не се налага избор на кмет.

ВАС прекрати мандата на кмета на Семчиново Пламен Темелков

ВАС прекрати мандата на кмета на Семчиново Пламен Темелков

Темелков е обвинен за трафик на жени

Това не е първият български кмет, отстранен от длъжност заради трафик на хора. На 31 януари 2018 г. ВАС окончателно прекрати мандата на кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков. Причината за прекратения мандат е отсъствие от работа в продължение на 4 месеца.

Темелков бе задържан през юни,2017 г., заедно с още 8 лица от региона. Той е обвинен от съда в Марбея за трафик и сексуална експлоатация на жени и впоследствие екстрадиран в Испания.

През септември 2017 г. общинската избирателна комисия в Септември прекрати мандата на кмета Пламен Темелков. И тогава причината бе системно неявяване на работа. Изненадващо Темелков се върна в Семчиново, след като е бил пуснат под гаранция от испански съд.

Само 17 души, жертви на трафик, получават помощ

Само 17 души, жертви на трафик, получават помощ

Правителството прие Програмата за противодействие на трафик на хора