51 българки са станали жертва на международна организирана престъпна група, която се е занимавала с трафик на жени. Това стана ясно по време на брифинг в прокуратурата.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че е проведена успешна реализация и групата е неутрализирана. Той уточни, че престъпниците са се занимавали освен със сводничество и с пране на пари на територията на България, Испания и Швейцария. Гешев каза още, че операцията е била с кодовото наименования "Европа".

Зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев поясни, че групата е набирала жени от България чрез измама. Възползвали са се от социалния им статус и са им предлагали легална работа в Испания. Жените са били принуждавани да крадат пари и ценности от клиентите си, изтъкна Темелакиев. След това вещите били продавани на нелегалния пазар. За да успеят, жените са били принуждавани да упояват клиентите си. Така те са взимали дебитните и кредитните им карти, разбирали за кода и са теглили пари от банкомат.

По-голямата част от групата са живеели на един и същ адрес с жертвите - град Торемолис в Испания. От там жените били транспортирани до Пуерто Банус, Марбея, за да предлагат сексуалните си услуги. Разбитата група е била с йерархична структура. На най-горното ниво са били лидерите.

"Може да се приеме, че кметът на Семчиново Пламен Темелков е един от групата. За него работели момичета, той оказвал логистична помощ на останалите лидери на групата и осъществявал контрол и организация в България и Испания", посочи Темелакиев.

Голяма част от лицата често са пътували между България и Испания. Властите са открили сред откраднатите вещи 3 часовника, които са на стойност 100 хил. евро. Всички задържани в България имат криминално минало.

По същото време в Испания са извършени претърсвания на 21 адреса, оттам също са иззети пари, накити, часовници, намерени са упойващи и наркотични вещества, български регистрационни табели и мобилни телефони, задържани са множество лица, съпричастни към престъпната дейност на групата.