Прокуратурата ще разследва дейността на регионалните здравни каси, както и на министри и заместник-министри от 2010 година досега. Разширява се кръгът на разследваните длъжностни лица за безстопанственост в държавни болници в страната. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова в Шумен, цитирана от БНР.

Към момента се проверяват болниците в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Враца, Велико Търново и Кърджали.

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Производства се водят Софийска градска прокуратура

"Със сигурност ще станат повече (разследваните - б.р.). Започваме само с безстопанственост, но ще се разследва дори дейността на длъжностните лица от съответната регионална здравноосигурителна каса или министър, или заместник-министър, които са дали разрешение за осъществяване на медицински дейности при дублиращи функции с тези, с които се занимават общинските болнични заведения. Ще се установява дали договорите са сключени не само законосъобразно или не, но и доколко са били изгодни за съответните лечебни заведения", каза Арнаудова.

Болниците са като квартална бакалия според Националната пациентска организация

Болниците са като квартална бакалия според Националната пациентска организация

Здравната ни система е остаряла и скъпа

Здравното министерство ще окаже пълно съдействие на прокуратурата по започналото разследване, заяви преди Надзорния съвет на Здравната каса заместник-министър Жени Начева.

Според заместник-министър Бойко Пенков по време на проверките не може да се изнася информация за дублиращи дейности или апаратура на областните болници.

В болница "Пирогов" се проверява и договор за отдаване под наем на апаратура за образна диагностика преди 2010 година.

"Знаете, че се проверяваха всички договори. След което "Медицински одит" провери съдържанието, доколко са целесъобразни и са предали доклада си на прокуратурата. Докладът на агенцията е възложен от прокуратурата. Те проверяват законността на съответните действия. Знаете колко трудно навремето дела се влачеха с години докато едната болница се освободи от другата болница. Проверяваме си също от наша гледна точка, но това "болница в болницата" си е акция на МВР и на прокуратурата", каза Пенков.

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От Института за спешна помощ очакват оздравителния план на МЗ

Според него сегашният директор на "Пирогов" не може да носи отговорност за нещо, станало през 2010 година. По информация на обществената медия става дума за отдаване на помещение под наем на ядрено-магнитен резонанс.