Когато лечебните заведения са като в кварталната бакалия, не може да имаме никакви очаквания, че нещата ще вървят на добре. Това стана ясно от думите на председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев в ефира на Нова телевизия на въпрос на какво се дължи безстопанствеността на болниците в страната.

Хасърджиев изрази съжаление, че тези болници, в които се разпределят пари и липсва какъвто и да е политически и обществен интерес, показва колко е остаряла нашата здравна система. Това е само върхът на айсберга, отсече той.

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Производства се водят Софийска градска прокуратура

"Цялата ни здравна система е остаряла и хората нямат доверие в нея, защото облагодетелства определена група хора", посочи председателят на Националната пациентска организация.

Хасърджиев добави, че българската здравна система е скъпа и не се знае дали лекарите насочват пациентите към частни лечебни заведения и лаборатории.

"Това само ще покаже на политиците и обществото, че не може така повече. Трябва да се вземат незабавни мерки, защото другите държави вече са въвели реформи, с които предлагат по-широк достъп на хората до здравеопазването", заяви Хасърджиев.

От своя страна Иван Стоянов, изпълнителният директор на русенската болница заяви, че приветства дейността на прокуратурата за извършване на проверки в болничните заведения.

Стоянов допълни, че с тези проверки от страна на прокуратурата трябва да се сложи край на нечистите сделки и дела.

"Още в началото на нашето управление през 2015 г. заварихме болница в болницата и уведомихме прокуратурата затова", заяви Стоянов и допълни, че след това са премахнати всички несъвестни дейности с фирмите, чрез съдебни дела.

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От Института за спешна помощ очакват оздравителния план на МЗ

Той посочи, че през 2017 г. са били извършени проверки от страна на прокуратурата, а през 2010 г. болницата е била в безстопанственост. 

На въпрос ощетена ли е държавата от Здравната каса по някакъв начин, той отговори, че държавата е ощетена за милиони левове.

"Искам хората да знаят, че болницата в Русе не участва в корупционни дела", каза още изпълнителният директор на лечебното заведение и изрази съжаление, че корупцията на този етап не може да се победи.

Припомняме, прокуратурата води 7 разследвания за безстопанственост в болници. Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Прокурорите от Върховната касационна прокуратура са образували другите шест досъдебни производства на болничните заведения. Това са МБАЛ-Попово, УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе и МБАЛ "Д-р Черкезов" -Велико Търново и МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"-Кърджали.

Проверка на болничните заведения започна още в началото на декември месец миналата година. Проверката бе обявена от три институции - МЗ, МВР и прокуратурата в лицето на главния прокурор. Поводът беше окаяното положение в което се намират няколко болници - Враца, Ловеч и др.

Министерството готово с оздравителен план за "Пирогов"

Министерството готово с оздравителен план за "Пирогов"

Според Ананиев болницата има нужда от преструктуриране на отделенията