7 разследвания за безстопанственост в болници води прокуратурата.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за безстопанственост на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова по повод направените проверки от прокуратурата в болничните заведения.

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От "Пирогов" обещават пълно съдействие на прокуратурата

От Института за спешна помощ очакват оздравителния план на МЗ

Прокурорите от Върховната касационна прокуратура са образували другите шест досъдебни производства на болничните заведения. Това са МБАЛ-Попово, УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе и МБАЛ "Д-р Черкезов" -Велико Търново и МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"-Кърджали.

Министерството готово с оздравителен план за "Пирогов"

Министерството готово с оздравителен план за "Пирогов"

Според Ананиев болницата има нужда от преструктуриране на отделенията

Припомняме, проверка на болничните заведения започна още в началото на декември месец миналата година. Проверката бе обявена от три институции - МЗ, МВР и прокуратурата в лицето на главния прокурор. Поводът беше окаяното положение в което се намират няколко болници - Враца, Ловеч и др., но паралелно с това редица дейности се извършват от частни здравни заведения. Така проверката бе обявена срещу източването на Здравната каса от болниците.

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Проверки за всички болници без "чадъри над този или онзи" обеща здравният министър

"По разпореждане на главния прокурор с постановление от днес другите обвинения, повдигнати от прокурорите на Върховната касационна прокуратура, ще бъдат ръководени от Софийската градска прокуратура", отсече Арнаудова.

Всички тези обвинения са за извършване на безстопанствена дейност на лечебните заведения по чл. 219 от НК.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира и действията на Окръжната прокуратура в Ловеч за образуване на досъдебно производство за осъществяване на действия за престъпления по служба на болницата в Ловеч. Щетата за Ловешката болница е за 20 596 364 лева, допълни тя.

Ананиев спасява ловешката болница и намалява леглата

Ананиев спасява ловешката болница и намалява леглата

С над 100 човека ще се оптимизира административния персонал, лекарския персонал ще се запази

Всички тези болници, за които сме образували досъдебни производства, според нас са на ръба на фалита, коментира Румяна Арнаудова. Тя припомни, че за тях дори и министърът на здравеопазването миналата година е сигнализирал изрично в Прокуратурата.

По думите ѝ към момента повече информация не следва да бъде предоставена, за да не се пречи на прокуратурата при извършването на разследването.

"В Ловеч се води още едно досъдебно производство за безстопанственост във връзка със задържането на директора на Регионалната здравноосигурителна каса по Закона за МВР", каза още тя. Арнаудова допълни, че досъдебното производство е постъпило по сигнал от ДАНС, които са извършили предварителна проверка и са предоставили данни, които са оценени като достатъчни за извършено престъпление по служба.

Тя обясни, че през септември месец 2017 година, в нарушение на няколко законови разпоредби, директорът на Регионалната здравноосигурителна каса е сключил договор с частно болнично заведение, с което е ощетил Регионалната каса в размер на почти един милион лева. Припомняме, Ловешката болница е едно от лечебните заведения, които бяха в критично състояние в края на миналата година.

Тя добави, че до този момент лицето е задържано за срок от 24 часа.

В следобедните часове ще се получи информация от прокуратурата в Ловеч каква мярка за неотклонение за председателя на Регионалната здравноосигурителна каса ще поиска наблюдаващият прокурор.

Проверката във Великотърновската болница е за поръчки до 2013 г.

Проверката във Великотърновската болница е за поръчки до 2013 г.

Договорите отдавна са прекратени, минала е проверка на "Медицински одит"