Бюджетът за болниците за месец април ще е равен на бюджета, заплатен за извършена дейност през февруари. Това се казва в писмо от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), изпратено към регионалните здравни каси. Същевременно цените през април са завишени. Това означава намаляване на обема дейност.
Това каза д-р Галина Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) пред БНР.

Касата дължи 667 000 лева на болницата в Кюстендил

Касата дължи 667 000 лева на болницата в Кюстендил

Закриват отделения, съкращават персонал в лечебното заведение

Това показва, че голяма част от дейността ще е надлимитна. Това води до неплащане към лечебните заведения. Касата се опитва да направи икономия от договорените пари от Българския лекарски съюз (БЛС). Имало е среща в Касата, ще се види как тези пари ще бъдат разпределени. Не може договорният партньор да нарушава договореностите, категорична е д-р Павлова.

Тя припомни, че цените на 136 клинични пътеки са повишени от първи април 2018 г. Повече от десет години те не са променяни. По думите й, няма специалност без клинична пътека, по която да не са увеличени цените. По електронен път ще се случва обмяната на информацията със Здравната каса. Това ще стане по криптиран канал, за да се защитят личните данни.

Лекарският съюз реши да подпише рамковия договор със здравната каса

Лекарският съюз реши да подпише рамковия договор със здравната каса

БЛС успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки

Увеличени са обемите дейност, което означава повече направления, когато пациентът отиде при общопрактикуващия лекар. Ако Касата наруши договореното, тогава рамковият договор няма да бъде по-добър. Всички знаем за задълженията на българската Здравна каса към чужди каси, припомни д-р Павлова.