Закриване на отделения и съкращения на лекари, сестри и санитари се налагат заради тежкото финансово положение на болницата в Кюстендил. Това каза пред БНР медицинският управител д-р Александър Величков.

Здравната каса дължи 667 000 лева за надлимитна дейност на болницата, а демографските проблеми и намаляването на пациентите в региона налагат промени.

Лекари протестират заради дълговете на Врачанската болница

Лекари протестират заради дълговете на Врачанската болница

Болницата е на ръба на оцеляването

Закриват се отделенията "Уши, нос, гърло", "кожно-дерматологично отделение", "очно отделение" и физиотерапията. Те са имали почти символична дейност.

Специалисти от тези отделения обаче ще продължат да работят като консултанти. Ще бъде прекратен трудовият договор само на един от лекарите - завеждащ отделение, който е навършил пенсионна възраст. Той ще бъде преназначен на граждански договор и ще продължи да работи в болницата.

Болница харчи над 10 хил. лв. за лечение, получава 420 лв. по клинична пътека

Болница харчи над 10 хил. лв. за лечение, получава 420 лв. по клинична пътека

Пациентът има изключителна тежка и рядка инфекция

На първо време ще бъдат съкратени 5-6 санитари и хора от техническия персонал. По-късно те ще бъдат назначени отново, ако има необходимост от това.

Болницата в Шумен съди здравната каса

Болницата в Шумен съди здравната каса

Касата не е платила 170 000 лв. на болницата за надлимитни дейности

Досегашното пулмологично или така наречено "гръдно отделение", разположено в триетажната сграда, ще се премести в централния корпус, за да се спестят средства от поддръжката, от консумативи за ток, вода, охрана и други. Лека трансформация ще се наложи да се направи и с травматологичното отделение, допълни управителят д-р Величков.